Afyonkarahisar

AFSÜ’DE DİYABETLİ ÇOCUKLARA ÖZEL UYGULAMA

Gün boyunca sürekli ve yeterli miktarda insülin salgılayarak Tip 1 Diyabetli bireylerin kan şekeri düzeyini

AFSÜ’DE DİYABETLİ ÇOCUKLARA ÖZEL UYGULAMA

Gün boyunca sürekli ve yeterli miktarda insülin salgılayarak Tip 1 Diyabetli bireylerin kan şekeri düzeyini kontrol altında tutan İnsülin Pompası yöntemi, AFSÜ Hastanesinde tedavi gören diyabetlilere uygulanmaya devam ediyor. Üç diyabetlinin daha bu yöntemi seçmesiyle takipli pompalı hasta sayısı, 15'e çıktı.

AFSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aysun Ata, Tip 1 diyabetlilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vücuda otomatik şekilde insülin gönderip sürekli kan şekeri ölçümü yaparak neredeyse “yapay pankreas” görevi üstlenen insülin pompasının, AFSÜ Hastanesinde bir yıldır uygulandığını belirten Doç. Dr. Ata, insülin pompasının şeker düzeyinin dengelenmesinde ciddi fayda sağladığını söyledi.

Doç. Dr. Ata şöyle konuştu: “İnsülin pompası, gün boyunca sürekli ve az miktarda insülin salgılayarak kan şekerini dengelediğinden bu yöntemi kullanan diyabetliler, günde dört defa enjeksiyon yapma külfetinden kurtuluyor. Bu kişilerde değerlerin iyi gitmesi sebebi ile diyabete bağlı problemlerde ciddi oranda azalma gözleniyor. Dolayısıyla bu yöntem hastaların yaşam kalitesini ciddi oranda artırıyor. Çünkü artık daha az günlük değişiklik yaşıyor ve gelecek için daha az kaygı duyuyorlar. Son olarak üç kişiyi daha pompasına kavuşturarak takipli pompalı hasta sayımızı 15’e çıkardık. Bu çocuklarımız, ailelerinin desteğiyle pompalarına kavuştular. Henüz SGK ödemesinde olmayan bu teknoloji, Avrupa’da neredeyse tüm çocuklara ücretsiz uygulanabiliyor. Temennimiz bu imkânın, tüm diyabetli çocuklarımıza sağlanmasıdır.”

Diyabetin kalıcı tedavisinde kök hücre naklinin ümit vaat ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ata, bu alandaki çalışmaların diyabetliler için güvenilir bir çözüm hâline gelmesi için uzun yıllara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Yöntemin, AFSÜ Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Doç. Dr. Selvihan Beysel, Doç. Dr. Mahmut Apaydın ve Diyabet Hemşiresi Songül Arslan tarafından erişkin diyabet hastalarına da uygulandığını ifade eden Doç. Dr. Ata, “Güvenilir tedavi çözümü yaygınlaşana kadar, gönüllü bağışçılarımızın da desteğiyle daha birçok çocuğumuzun kan ölçümü için sürekli parmakları delinmeden, doyasıya dondurma yediklerini görmek bizleri mutlu edecek.” diye konuştu.