‘2024 İHRACAT HEDEFİ İKİ AY ÖNCE TUTTURULDU’ ‘2024 İHRACAT HEDEFİ İKİ AY ÖNCE TUTTURULDU’

AKÜ HAK SAHİBİ OLDUĞU İLK PATENTİNİN TİCARİLEŞME YOLUNU AÇTI

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) hak sahipliğinde olan “Yüksek Oranda Refrakter Metal ve Bor İçeren Nikel Esaslı İri Hacimli Metalik Cam Alaşımları” başlıklı yerli/milli olan bu alaşımların ticari satışı yapıldı.

“Yüksek Oranda Refrakter Metal ve Bor İçeren Nikel Esaslı İri Hacimli Metalik Cam Alaşımları” başlıklı; TR 2019 04074 B- Ulusal Patent, EP19919966.2-Avrupa Patent Başvurusu, CN 113825855 B Çin Halk Cumhuriyeti Patenti ve US17435058 – Amerika Birleşik Devletleri Patentinin devir yoluyla satış ihalesini NOVALTEC ARGE Danışmanlık Metalurji Sanayi Limited Şirketi aldı.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, ihaleyi kazanan NOVALTEC ARGE Danışmanlık Metalurji Sanayi Ltd. Şti. yetkililerini makamında kabul etti. Gerçekleştirilen toplantıya Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Hitit, Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Özgür Yazıcı, AKÜ Genel Sekreteri İhsan Ceran ve İdari Mali İşler Daire Başkanı Hasan Düzgün katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda; Afyon Kocatepe Üniversitesi ve NOVALTEC ARGE Danışmanlık Metalurji San. Tic. Ltd. Şti. arasında noter yetkilisi eşliğinde satış sözleşmeleri imzalandı. Böylece Afyon Kocatepe Üniversitesi hak sahipliğinde olan patentin satışı gerçekleştirilerek yerli/milli olan bu alaşımların ticarileştirilmesi ve yurtiçinde üretimi için gerekli adımlar atılmaya başlamış oldu.

Ziyarette konuşan Rektör Karakaş, buluş sahiplerini tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Karakaş, araştırma-geliştirme alanında; proje geliştirme ve nitelikli yayını özendirmenin yanında patent geliştirmeye de destek verdiklerini ifade etti. Karakaş, AKÜ adına 6 patent ve 1 faydalı modelin tescillendiğini belirterek, “Toplam 6 patent ve 1 faydalı model Üniversitemiz adına tescillendi. Patentlerimizden bir tanesinin uluslararası tescili bulunuyor. Ulusal ve uluslararası toplam 20 patent başvurumuz da tescil sürecinde. Yönetim olarak proje, patent ve akreditasyon gibi niteliksel gelişme alanlarına verdiğimiz desteğin sonuçlarını alıyoruz.” dedi.

Ticarileştirilmesi hedeflenen patentler; kapsamında geliştirilen metalik malzemeler yüksek sertlik ve aşınma dayanımının yanı sıra yüksek korozyon dayanımının gerekli olduğu kaplama uygulamalarında ve eklemeli imalat ile çeşitli parçaların üretiminde kullanılabilecek özelliklere sahiptir.