Afyonkarahisar

AKÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MEZUNLARI KEP ATTI

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü 2022-2023 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

AKÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MEZUNLARI KEP ATTI

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü 2022-2023 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen mezuniyet törenine; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Fen Bilimleri Enstitüsü Prof. Dr. Bekir Yalçın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne ile birlikte akademik personel, Sosyal Bilimler Enstitüsü 2022-2023 akademik yılı mezunları ve aileleri katıldı.

“MEZUNİYET TÖRENLERİ GELENEKSEL HALE GELECEK”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ile devam etti. Törenin açış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Sosyal Bilimler Enstitüsünün bütün yönleri ile geliştirilmesi bakımından iç kontrol faaliyetleri kapsamında ortaya koydukları hedeflerden birinin de mezuniyet törenlerini gerçekleştirmek ve bunun sürekli hale getirilmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Pelit,  “Bu çerçevede enstitümüzün için ortaya koyduğumuz hedeflerden biri olan mezuniyet töreni düzenlenmesi hedefimizi bu organizasyon ile gerçekleştirmiş olmamızın sevincini yaşamaktayız. Bundan sonraki dönemlerde de bu organizasyonu kesintiye uğratmadan her yıl daha da geliştirerek yapmak için elimizden gelen gayreti yapma içerisinde olacağız. Mezuniyetlerin öğrenci motivasyonu ve paydaşlar açısından oldukça önemli olduğunun farkındayız” diye konuştu.

4 BİN 440 ÖĞRENCİ MEZUN

Sosyal Bilimler Enstitüsünün vizyonu, öğrenci ve öğretim üyesi sayıları hakkında bilgiler aktaran Pelit, şunları söyledi:

“1992 yılında üniversitemizin kuruluş yasası ile kurulan enstitümüz programlarında sosyal bilimler alanında disiplinler arası anlayış bağlamında şekillenen yeni yönelimleri dikkate alan bir vizyon oluşturulmaya çalışılmaktadır. Enstitümüz, kuruluşundan bu yana öğrencilerine, sayısı her yıl artan öğretim üyeleri ile daha iyi eğitim olanakları sunmaya devam etmektedir. Bu bağlamda enstitümüz akademik faaliyetlerini paydaşlarıyla yerel ve ülke çapında sürdürmektedir. Enstitümüzde hali hazırda 25 Ana Bilim Dalı 1 Ana Sanat Dalı ve bu Ana Bilim ve Ana Sanat dallarına bağlı 61 programda 13’ü doktora 48’i yüksek lisans programı olmak üzere 2023 tarihiyle toplam  bin 472 tezli yüksek lisans, 355 tezsiz yüksek lisans ve 211 doktora öğrencisi olmak üzere toplamda 2 bin 38 öğrenci öğrenimini sürdürmektedir. Söz konusu bu öğrencilere ders veren ya da danışmanlık yapan toplam 271 öğretim üyesi bulunmaktadır. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 7,5’dur. Kuruluşundan bu yana Enstitümüzden 2 bin 58 tezli yüksek lisans, 2 bin 102 tezsiz yüksek lisans ve 280 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 4 bin 440 öğrenci mezun olmuştur.”

“BİLGİ GÜÇTÜR”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise üniversitelerin lisans düzeyinde insan yetiştirdiğini söyleyerek AKÜ’nün kuruluşundan itibaren 170 binin üzerinde öğrenci mezun ettiğini belirtti. Özdemir, “Temel fonksiyonlarımızdan bir tanesi insan yetiştirmek. Bir başka temel fonksiyonumuz ise üniversite olarak bilgi üretmek. Bilgi üretmeye çalışırız. Bilgi güçtür. Bilgi üreten güçlü hale gelir. Bilgi, üretmenin yoludur. Bilgi üretmenin yolu da lisansüstü enstitüler yoluyla olur. Biz, her bir lisansüstü öğrencimizin tezi ile bilgi üretmiş oluyoruz. Bambaşka, hiçbir yerde olmayan ve kendisini tekrar etmeyen bilgiler üretmiş oluyoruz” dedi.

“İNSANLIK TARİHİNDE İLERLEME BİR CÜMLE İLE SAĞLANIYOR”

Enstitülerin çok önemli bir fonksiyonunun olduğunu kaydeden Özdemir,  “Yüksek lisans ve doktora tezi yazan arkadaşlarımız gördüler; bir yüksek lisans tezi yazmak için ne kadar çaba gerekiyor. Binlerce sayfa okuyacaksınız; aslında bir cümleyi, bir hipotezi test etmek için belki binlerce kişi ile görüşeceksiniz; onlarca sayfa yazı yazacaksınız ama sonunda söylediğiniz şey bir cümleden ibaret. İnsanlık tarihinde ilerleme denilen şey de; bir cümle bir cümle sağlanıyor. Biz elimizden geldiğince sizin bu bir cümleyi insanlık tarihine katmanız için size danışmanlık yaptık. Eğitim verdik. Belirli bir mesafe kat ettik” ifadelerini kullandı.

“BİLİM İNSANI OLMANIN YOLU LİSANSÜSTÜ EĞİTİMLER BAŞLAR”

Lisans mezunu olduğunda öğrencilerin hayata yeni başladığını söyleyen Özdemir, “Bilim insanı olmanın yolu ise lisansüstü eğitimle başlıyor. Yüksek lisansı yapan aslında bu dünyada çırak, doktora yapan kalfa oluyor. Kalfalık sonrası yapılan işlere biz güveniyoruz. Bundan sonra yapılan işlere bağımsız işler yapabilir. Sonra doçent, profesör olma yolu açık oluyor. Önce buradan başlıyoruz” diye konuştu.

Sosyal Bilimler Enstitüsünde alınan eğitimlerin farklı bir bakış açısı oluşturduğunu ifade eden Özdemir, şunları söyledi:

“Sosyal Bilimler Enstitüsünde biz farklı branşlardan insanlara öğretim yapıyoruz. Bir mühendis arkadaşım işletme bölümünde yüksek lisans yaptı. Arkadaşımız diyor ki; ‘hocam mühendis olarak çok iyi şeyler öğrendik. Ancak işletme bölümünde hayata bakışım değişti.’ Sosyal Bilimler Enstitüsünü kast ediyor. ‘Sosyal Bilimler Enstitüsünde onun bakışını değiştiren ise mühendisler hayata algoritma gibi bakıyorlar. Mühendisler, evet, hayır dediğimizde hayatı siyah-beyaz olarak değerlendiriyorlar. Kesin çözümleri var. Mühendis arkadaşım 3. ve 4. alternatiflerin de olduğunu gördüğünü söyledi. Hakikaten öyle; hayatın siyah-beyaz olmasından başka grinin de bir sürü tonu var. Bu tonları da yakalayabilmek lazım. Biz Sosyal Bilimler Enstitüsünde verdiğimiz derslerle her şeyin sonuçlarının kesin olmadığını; belirli varsayımlara dayanarak başka sonuçların da elde edilebileceğini söylemeye çalışırız.”

Açış konuşmalarının ardından AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünden mezun olmuş ve AKÜ’de profesör olarak görev yapan; Prof. Dr. Tuğrul Kandemir’e, Prof. Dr. Yusuf Karaca’ya, Prof. Çağhan Adar’a, Prof. Dr. Cüneyt Akın’a, Prof. Dr. Gürsoy Şahin’e ve Prof. Dr. Özcan Zorlu’ya diplomalarını takdim etti. Tören,  tören mezun öğrencilerin temsili diplomalarını alması ve kep atmasıyla sona erdi.