“BAŞKAN BURCU KÖKSAL HAK SAHİPLERİNİN YANINDA DURUYOR”

Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Tugan, mahalle sakinleri ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tugan, dönüşümün hayata geçmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belediyenin önünü tıkadığını söyledi.

Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Tugan’ın açıklaması şöyle:

“Süreç hayata geçirilemedi”

2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Mısri Camii ve İmaret Camii çevresi riskli alan ilan edilmiştir. Bizler, o tarihten itibaren kentsel dönüşüm ile bölgemizin değerleneceğini düşünerek yıllarca bekledik. Belediye eski başkanlarımızdan Burhanettin Çoban döneminde hazırlanan projede geniş yollar, yeşil alanlar ve modern yüksek katlı binalar öngörülmesine rağmen, süreç hayata geçirilememiştir.

“Mağduriyetin ne denli büyük olduğunu gözler önünde”

Bu bekleyişin sonunda, 30 Aralık 2020’de TOKİ’nin alt birimi olan GEDAŞ yetkilileri, Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri ve AK Parti milletvekillerinin katılımıyla yapılan toplantıda açıklanan fiyatlar, büyük bir mağduriyeti beraberinde getirmiştir. O gün verilen fiyatlar, enflasyonun da etkisiyle bugün çok daha trajik bir hale gelmiştir. Örneğin, 100 m² arsaya 40 bin TL ile 175 bin TL arasında bir fiyat biçilmiş, TOKİ’nin yapacağı konutlar ise %40 indirimle 310 bin TL’den satılacağı duyurulmuştur. Bu da, indirilmiş fiyatın 500 bin TL olduğu anlamına gelir. O tarihte, Caddenin  karşısındaki Karaman Mahallesi’nde 250 bin TL’ye satılan daireler düşünüldüğünde, hak sahiplerine 270 bin TL ödeme yükü getirilmesi büyük bir adaletsizliktir. Hatta süreç ilerledikçe fiyatlar iki katına çıkmış da, hak sahiplerine sunulan taksitler ise mevcut fiyatlara bile yaklaşmamıştır. Bu tablo, mağduriyetin ne denli büyük olduğunu gözler önüne sermektedir.

Bugün geldiğimiz noktada, hak sahipleri olarak taleplerimiz aynıdır:

Mecidiye Mahallesi’nde yeni apartmanlardan oluşan bölgenin riskli alan statüsünden çıkarılması,

Mısri Camii ve İmaret Camii çevresindeki dönüşümün, hak sahipleri edilmeden bir an önce başlatılması.

Bu sürecin adil bir şekilde ilerleyebilmesi için önerimiz nettir:

Ana caddelerde arsa büyüklüğüne göre iş yeri, arka sokaklarda ise arsa büyüklüğüne göre daire verilerek hak sahiplerinden ek ödeme talep edilmemelidir. Ayrıca, oluşturulacak rezerv alanların merkezi konumda olması büyük önem arz etmektedir.

“Burcu Köksal hak sahiplerinin yanında duruyor”

Bizler, sürecin en başından beri kentsel dönüşüme karşı değiliz, mağduriyet yaratan projeye karşıyız! Bu durumu yerel seçimler öncesinde tüm siyasi parti temsilcilerine doğrudan aktardık. Sayın Belediye Başkanımız Burcu Köksal, seçim öncesinde olduğu gibi bugün de hak sahiplerinin yanında durarak, göreve gelir gelmez üç belediye meclis üyesini sürece dahil etmiş ve Kentsel Dönüşüm Birimi’ni kurarak çalışmaları hızlandırmıştır.

“Bakanlık onay vermediği için başlayamıyor”

Ancak, edindiğimiz bilgilere göre kentsel dönüşüm sürecinin belediyemiz tarafından yürütülebilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay vermesi gerekmektedir. Ancak bakanlık, yetki devrini gerçekleştirmediği için belediye projeyi hayata geçirememektedir. Belediye, bu konuda gerekli yazışmaları yapmış ve sürecin hızlanması için girişimlerde bulunmuştur. Bakanlık onay vermediği sürece belediyemizin bu projeleri yürütmesi mümkün değildir. Halkımızın güvenli konutlara kavuşması için gerekli tüm girişimleri yapmamıza rağmen, sürecin bakanlık tarafından tıkanması, dönüşüm bekleyen vatandaşlarımızın mağduriyetini artırmaktadır.

“Kentsel dönüşüm istiyoruz”

Bizler, kentsel dönüşüm istiyoruz! İster belediyemiz eliyle, ister TOKİ aracılığıyla, ister imara açılarak müteahhitler tarafından yapılsın; önceliğimiz, hak sahiplerinin mağdur edilmemesi ve çoğunluk tarafından kabul görecek adil bir çözümün hayata geçirilmesidir.

“Kentsel dönüşüm süreci, hak sahipleri mağdur edilmeden bir an önce başlatılmalı”

Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşüm alanları, şehrin tam merkezinde olduğu için sadece hak sahiplerini değil, şehrin turizmini, ekonomisini ve sosyal yapısını da doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle Sayın Valimiz, Sayın Milletvekillerimiz ve Sayın Belediye Başkanımızın öncülüğünde bir heyet oluşturularak sürece hız verilmelidir. Ayrıca, bu heyete üniversitemiz ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil edilerek modern bir Afyonkarahisar’ın inşasında ortak akıl ile katkı sağlanacağına inanıyoruz. Bu bağlamda, kentsel dönüşüm süreci, hak sahipleri mağdur edilmeden bir an önce başlatılmalıdır!

“Burcu Köksal’ın önü tıkandı”

“Burcu Köksal’ın önü tıkandı şu anda. Bizim anladığımız bakanlık ne yapıyor ne yaptırıyor. Burada projeyi yapacaksa projeyi değiştirsin TOKİ yapsın, yapmayacaksa önümüzü açsın. Birde Burcu Köksal başkanımızın teklifini görelim. Mantıklı ise onun teklifini kabul ederiz değilse etmeyiz. Burada insanlar malının hakkaniyetli şekilde yapılmasını istiyor. Bunu kim yapacaksa yapsın. TOKİ ise buyursun yapsın, yapamayacaksa buradan risk alanı kalksın belediyeye devir etsin belediyemizde yapsın.”

“BİR VE BERABER OLMANIN TÜRKİYE'SİNİ İNŞA EDELİM” “BİR VE BERABER OLMANIN TÜRKİYE'SİNİ İNŞA EDELİM”

Elbir: “Köy yerlerinden bizi beter ettiler”

Mahalle sakini Nazik Elbir ise, “Kaç parti geldi geçti. Hepsi cebini doldurdu. Burcu’muz daha yeni geçti bizim önümüzde. Ha onun elinden ne gelir? Bize acımadılar. Bizi kırlara atmak istediler. Köy yerlerinden bizi beter ettiler. Biz insan değiliz”

Koçak: “Bizi siyasete malzeme yapmayın”

Hak sahibi olduğunu söyleyen Bekir Koçak, “İktidara sormak istiyoruz. Yıllardır bu bölge neden bu halde neden bu şekilde bekletiliyor? Bu açıklamayı kendilerinden duymak istiyoruz. Sürekli toplanıyoruz. Siyasete malzeme ediliyoruz. Arsalar belli yerler belli, bir an önce yapılmasını halk olarak talep ediyoruz. Yapacaksanız yapın yapmayacaksanız yapmayın. Siyasete malzeme yapmayın.”