Afyonkarahisar

BAŞKAN ÖZTAŞKIN, “BATTAL GAZİ’NİN MEZARI ŞUHUT'TA”

Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın'ın ilçeye davet ettiği bilim adamları, uzun araştırmalar sonucu

BAŞKAN ÖZTAŞKIN, “BATTAL GAZİ’NİN MEZARI ŞUHUT'TA”

Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın'ın ilçeye davet ettiği bilim adamları, uzun araştırmalar sonucu yerini tespit ettikleri Türk ve İslâm dünyasının unutulmaz kahramanı Battal Gazi ile Selçuklu Sultanı Alaaddin Siyavuş'a ait mezar yerlerini kamuoyu ile paylaştılar.

Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın’ın ilçeye davet ettiği bilim adamları, uzun araştırmalar sonucu yerini tespit  ettikleri Türk ve İslâm dünyasının unutulmaz kahramanı Battal Gazi ile Selçuklu Sultanı Alaaddin Siyavuş'a ait mezar yerlerini  kamuoyu ile paylaştılar.

BATTALGAZİ'NİN KABRİ ŞUHUT'TA

Isparta'nın yetiştirdiği  değerli tarih araştırmacısı Yüksek İnşaat Mühendisi Ramazan Topraklı'nın uzun yıllar süren araştırmaları sonucunda, Battal Gazi ve Alaaddin Siyavuş'un mezarlarının Şuhut'ta oldukları belirlendi.

Hamideli bölgesine dair tarih araştırmaları ile tanınan Ramazan Topraklı, beraberindeki bilim adamları ve araştırmacılar ile birlikte Şuhut'ta saha incelemesi yaptılar. Uzunpınar Köyü ile Çay'a bağlı Çayıryazı (Genel) ve Göcen Köylerini kapsayan saha çalışmasına Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın da eşlik etti.

BATTAL GAZİ VE SULTAN SİYAVUŞ'UN KABİRLERİNE ZİYARET

Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın tarafından Göcen Köyü'nde karşılanan heyet Göcen, Çayıryazı ve Uzunpınar Köyleri’ni gezerek Battal Gazi ile Sultan Siyavuş'un mezarlarının başında incelemelerde bulundu.

Tarihçilerin yaptıkları tespitlere göre, Battal Gazi ile  Sultan Alaaddin Siyavuş’un  mezarları söz konusu bölgede bölgede bulunuyor. Geneli ve Göcen Köyleri gerek Battal Gazi’nin gerekse Alaaddin Siyavuş’un şehit oldukları tarihlerde Şuhut’a bağlı oldukları tarihçiler tarafından kabul edilen bir gerçek. Yani bu bu büyük zatların mezarları (türbeleri) Şuhut'un müktesebatındadır.

Geneli ve Göcen Köyleri, 1080 yılından 1923 yılına kadar yaklaşık 850 yıl  Şuhut'a bağlı iken Cumhuriyetin ilanından çok sonra kurulan Çay İlçesi’ne bağlandı. Bu iki köy köy; köken, gelenek, görenek, kültür, ticaret ve sosyal ilişkiler bakımından Şuhut'la uyum içinde.

HEYETTE TANINMIŞ İSİMLER VAR

Heyette Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof.Dr.Refik Turan, Prof.Dr. Kamil Ufuk Bilgin, Prof.Dr. Süleyman Özbek, Prof.Dr. İlyas Gökhan, Prof.Dr. Güray Kırpık ,Prof.Dr.Selahaddin Kaymakçı ve Araştırmacı yazar Hasan Özpınar le farklı üniversitelerden pek çok araştırmacı yer alıyor.

Türk ve İslam tarihinde önemli değişikliklere yol açacak olan keşif diğer yandan Şuhut ilçesini tanıtımı konusunda da büyük katkı sağlayacak.

ŞUHUT ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Türk Tarih Kurumu eski başkanı Prof.Dr. Refik Turan Şuhut’un İslam öncesi ve sonrası önemli bir yerleşim merkezi olduğunu ve pek çok medeniyete, topluluğa ev sahipliği yaptığını belirtti.

Gerek İslam aleminde gerekse Türk dünyasının büyük bir kahramanı olarak gönüllerde yer eden Battal Gazi’nin mezarının bu bölgede olduğuna dair kuvvetli deliller bulunduğunu belirten Prof. Turan en yakın zamanda bir sempozyum düzenlenerek konunun resmiyete dökülmesi gerektiğini söyledi.

Aynı şekilde Selçuklu Sultanı Alaaddin Siyavuş’un mezarının da Şuhut topraklarınında olduğunu söyleyen Prof.Dr. Refik Turan Şuhut kamuoyunun konuya ve tarihlerine sahip çıkmasının şart olduğunu söyledi.

Saha incelemesi sonrasında Şuhut Keşkek Evi’nde ağırlanan heyete buradan Isparta’ya yolcu edildi.