BİYOLOJİ ALANINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma ve Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri tarafından III. Biyoenformatik Öğrenci Günü etkinliğinin üçüncüsü düzenlendi. Etkinlikte moleküler biyoloji alanının dikkat çekici bir yönü vurgulandı
Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirilen III. Biyoenformatik Öğrenci Günü etkinliğinin açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, “Her ne kadar bölüm olarak birbirinden uzak bölümler de olsak sunumlar hayli dikkat çekici idi. Özellikle bir gende meydana gelebilecek bir mutasyonun nelerle sonuçlanabileceği öğrendik. Yine bir genin birden fazla genle olan ilişkisi, etkileri oldukça önemli, açıkçası sunum yapılan konularla ilgili olarak sunum yapan öğrencilerden daha fazla bilgi almak isterim. Bu tür aktivitelerin diğer bölümlere de örnek teşkil etmesi açısından önemli” diye konuştu.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Öğretim Üyesi ve Bolvadin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Ciğerci ise “Moleküler biyoloji ve genetik bilimleri yaşamın en küçük yapı taşlarından en karmaşık sistemlerine kadar her düzeyde keşif yapma fırsatı sunuyor.
Elde edilen bulgular, yalnızca bilimsel bilgi birikimimizi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmemizi sağlıyor. Bu türden etkinlikler, yeniliklere ışık tutmak ve geleceğin bilim insanlarını teşvik etmek için bir fırsat sunuyor. Hepimizin ortak amacı, bilimi daha ileriye taşımak ve insanlık adına faydalı çalışmalara imza atmak olmalıdır” dedi.
Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama Araştırma Merkez Müdürü ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Biyoenformatik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş konuşmasında Biyoenformatik Öğrenci Günlerinin geleneksel hale gelmesi için üçüncüsünü düzenlediklerini söyledi.
Erişmiş, şunları kaydetti:
“İki gün süren etkinliğimize, Uşak Üniversitesi’nden 20 Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi katılım sağladı. Etkinlikte, biyolojinin organizmaların genetik, moleküler ve hücresel düzeydeki işleyişini anlamaya çalıştığı, bilişim teknolojilerinin ise bu büyük ve karmaşık biyolojik verilerin işlenmesi, analizi ve yorumlanması için gerekli altyapıyı sağladığı biyoinformatik bilimi üzerine odaklandık.
Biyoinformatik sayesinde genomik verilerin dizilenmesi, protein yapı tahmini, filogenetik analizler ve biyolojik veri tabanlarının oluşturulması gibi süreçler daha hızlı, doğru ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyoruz. Bu çerçeve içinde, öğrencilerimiz hazırladıkları projelerin sonuçlarını iki gün süren etkinliğimizde sundular. Hepsini, özverili çalışmaları ve başarıları için yürekten tebrik ediyorum.”
Etkinlik, öğrencilere katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.