CENGİZ ÜSTÜN, “AHİLİĞİ TAM OLARAK YAŞAYAMAMAKTAN ÜZÜNTÜLÜYÜZ”

Afyonkarahisar ESOB Başkanı Cengiz Üstün, Ahiliği tam anlamıyla yaşayamamaktan esnaf ve sanatkârlar olarak üzüntülü olduklarını söyledi.

37’inci Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Editoryumunda program düzenlendi. Programa; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Milletvekilleri Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, ESOB Başkanı Cengiz Üstün, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, ESOB’a bağlı esnaf odalarının başkanları, esnaflar katıldılar.

“AHİLİK İNSANI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALIR”

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açış konuşmasını ESOB Başkanı Cengiz Üstün yaptı. Üstün, 37’inci Ahilik Haftasının hayırlara vesile olmasını diledi. Ahiliğin, Türklerin İslamiyet’i toplu olarak kabul ettikleri yıllarda Türk örf ve adetleri ile İslam inancının kaynaşmasından meydana gelen bir düşünce sistemi olarak ortaya çıktığını belirten Üstün, “Bu düşünce ve yaşam tarzını benimseyenlere Ahi denilir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil topluluktur. Ahilik insanı bir bütün olarak ele almakta ve onu bütün yönleriyle birlikte geliştirmeyi amaçlayan yaşam biçimidir.

‘Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk etme.’ mantığıyla hareket eden bu düşünce sistemi hem dünyayı hem ahireti birbirinden ayırmamaktadır. Ahiler çalışmayı ibadet saymışlardır. Onun için Ahiler iş yerlerine ibadet yeri gibi değer verirler. Ahilikte iş yerleri tekke ve zaviyelerden daha kutsal yer olarak kabul edilir. Ahinin işyeri hak kapısıdır. Bu kapıdan hürmetle girilir, saygı ve samimiyetle çalışılır, helalinden kazanılır, helal yerlere kararınca harcanır. Ahilerin genel özelliklerinden bahsedecek olursak bazılarını şöyle sıralamak mümkündür.

Doğruluktan ayrılmamak, cömert olmak, alçak gönüllü olmak, misafirini sevmek, kudreti varken suçluyu affetmek, utanma duygusuna sahip olmak. Bu sıraladıklarımız Ahi olmanın özelliklerinden bazılarıdır. Ahi kendi vicdanının üzerine kendisini gözcü koyan kişidir. Helalinden kazanan yerine ve yeterince harcayan ölçü tartı ehli olan insandır.

Günümüzde görgü kuralları az çok değişiklik gösterse de Avrupa'nın görgü kuralları dünyanın birçok ülkesinde benimsendiği gibi ülkemizde de benimsenmektedir. Bugün uyguladığımız ve Avrupa'dan aldığımızı sandığımız birçok önemli görgü kuralları 12. yüzyıldan itibaren Anadolu'da Ahilerce uygulanmaya başlanmıştır. Bu görgü kurallarını Fütüvvet namelerden öğrendiğimize göre 740 alt başlıkta toplandığını görmekteyiz. Ama bunları 124 ana başlık altında da toplayabiliriz. Ayrıca bugün tüm dünyada kabul gören mesleki standartların başlangıcı da Ahi Teşkilatlarına dayanmaktadır.” dedi.

“AHİLİK KÜLTÜRÜ BİRÇOK YASANIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR”

ESOB Başkanı Cengiz Üstün, sözlerini şöyle tamamladı: “Esnaf ve sanatkârlar olarak temelini Ahilik kültüründen alan bizler bu kültürün tamamını yaşayamamanın üzüntüsü içerisinde olduğumuzu ve bu kültürün toplumumuzun genel kültürü haline dönüşmesi durumunda birçok yasanın önüne geçeceğini biliyoruz. Ancak bunun şu anda kutladığımız bir haftayla değil çocuk yaşlarda başlayarak okullarda ve tüm eğim kurumlarında günümüze uyarlanıp müfredata alınarak işlenmesinin çok doğru olacağını düşünüyorum.

Hatta Ahi- Evran’ın öğretilerinin çocukluktan başlayıp bir ömür sürecek hayat felsefesi haline getirmek en önemli önceliğimiz olmalı diye düşünüyorum. Sözlerimi tamamlarken Ahilik Haftası etkinliklerinde bizlere maddi manevi katkılarını esirgemeyen Afyonkarahisar Valimiz Doç. Dr. Kübra Gürün Yiğitbaşı başta olmak üzere, Ticaret İl Müdürümüz Mustafa Yayla’ya, ATSO Yönetim Kurulu üyeleri ve değerli başkanı Hüsnü Serteser’e, Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Mahmut Emin Birliktir’e ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” 

“AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASI ŞART”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan programda yaptığı konuşmada, esnafların 37’inci Ahilik Haftasını kutladı. Arslan, Ahilik Geleneğinin nasıl vücut bulduğunu ESOB Başkanı Cengiz Üstün’ün etkin şekilde anlattığını belirten Arslan, “Esnaflarımızın Ahilik Haftasını yürekten kutlarım. Ahilik gelinliğinin nasıl vücut bulduğunu Cengiz Başkanımız çok güzel anlattı. Bunun üzerine söylenecek hiçbir şey yok. Fakat bu kültürün devam ettirilmesi bizlerin görevidir. Tüm bunları yeni nesle aktarılması bizlerin görevidir. Ahiliğin kurallarına baktığımızda Peygamber Efendimizin  (SAV) hadis-i şeriflerinde yer alan bulgular, talimatlar Ahi Evran ile kurumsallaştırılmıştır. Ahilik Teşkilatı aynı zamanda topluma faydalı olmak üzere kurulmuş bir yapıdır. Ahilik geleneği askeri eğitiminden tutun, iyilikle alakalı, görgü kurallarıyla alakalı, davranışlarla alakalı her türlü iyi şeyi öğrete gelmiştir. Bizlerin bu geleneğe sahip çıkmamız lazımdır.” diye konuştu.

“ESNAF GÜVENİLİR OLMAK ZORUNDA”

Esnaf ve sanatkârın güvenilir olmak zorunda olduğuna değinen Milletvekili Arslan, “Esnaf ve sanatkârımız da güvenilir olmak zorundadır.  Esnaf güvenilir olmazsa zaten ayakta kalamaz. Vatandaşımız pazara çıktığı zaman elindeki ağır eşyasını esnafımıza emanet edip işlerini görüp oradan eşyasını tekrar alıp gidiyor. Esnafımıza bu kadar güveniyor. Güvenmesi gerekiyor. Esnaflarımız şehri eminlerdir. Esnaflar işlerini ne kadar kaliteli yaparlarsa, iyi yaparlarsa toplum o kadar kaliteli hale geliyor. İşini kaliteli yapan insanlar şehre katile getiriyorlar.” şeklinde konuştu.

“HAYATIMIZIN GÜVENİLİR LİMANI AHLAK OLMALIDIR”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven’de, Ahilik Haftasının hayırlara vesile olmasını diledi. Eğitimin aile de başladığının vurgulayan Yurdunuseven, şöyle konuştu: “Eğitim ailede başlıyor. Devamında, bugünün okulu belki o dönemin Ahilik teşkilatında bu eğitimler devam ediyor. Eğitimin temelini ben bir zincire benzetiyorum. Bu zincirin halkaları nasıl bir tanesi eksik olursa, koparsa, bu zincir halkaları gibi eğitim de eksiklikler ortaya çıkınca sonuç hepimizin malumudur. Hal böyle olursa bu iş maalesef yürümüyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği gibi, ‘Siyasetin en güvenilir limanı ahlaktır.’Aslında bunu tüm her şeye uyarlamak lazımdır. Aslında hayatımızın en güvenilir limanı ahlak olmalı. Ahlak varsa iman vardır, iman varsa ahlak vardır. Bunları birbiriyle tamamlayın ki olsun. İnsanlar eğer Allah'tan korkmuyorsa, kuldan utanmıyorsa onların her şeyi bekleyebilirsiniz. Dolayısıyla hem ahlaklılığın hem de imanlı olmayı, saydığımız ilkeleri, bir zincir halkası olarak Ahilik Teşkilatında bugüne kadar öğretilmiştir. Günümüzde buna belki bir okul veya başka bir şey diyebiliriz. Bu öğretilerin tüm çocuklarımıza özellikle öğretilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.”

DEĞERLERİN KIYMETİ BİLİNMELİ

Programın son konuşmasını yapan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Ahilik Haftasını kutlayarak sözlerine başladı. Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Ahilik Haftamız kutlu olsun. Hep birlikte gerçekten çok anlamlı bir haftayı idrak ettik. Çocuklarımızın 6-7 yaşları itibariyle Sandıklı İlçemizde yöresel ahilik kültürü kapsamında ustaların yanlarında görevlendirildiklerini öğrendik.  Çok mutlu olduk. İnşallah çocuklarımızın, gençlerimizin Ahilik kültürümüzle, milli, manevi değerlerimizle geçmişimizden bugüne kadar gururla taşıdığımız milletimize ait bu değerlerle yetişmelerini arzu ediyoruz.

Bu noktada 37’inci Ahilik Haftası kutlamaları doğrultusunda ESOB binası önünde gerçekleştirilen törenler için ESOB Başkanı Sayın Cengiz Üstün’e teşekkür ediyorum. Bizleri geleceğimize dair umutlandırarak mutlu ettiniz. Mevlid-i Nebi Haftasında  ‘Peygamber Efendimiz (SAV) Şahsiyet İnşası’ temasında bir programda konuştuk. Her unsurumuzu, her öğretimizi parça parça, ayrı ayrı anıyoruz. Mevlid-i Nebi hakkında Peygamber Efendimiz'in (SAV) öğretileri doğrultusunda nasıl iyi bir Müslüman olacağımızı konuşuyoruz. Ahilik hakkında, ahilik üzerinde de konuşuyoruz. Ama aslında bunların hepsi bir bütündür. Çünkü millet olarak biz çok kıymetli, çok güçlü değerler sistemine sahip bir milletiz. Biz İslam'la müşerref olmuş, şereflenmiş bir milletiz.

İşte ahiliğin özü Müslüman olduktan sonra İslam ahlakının tamamen ticarete, hayatın her alanına yansımasından, onunla yoğrulmasından oluşuyor tamamen. Toplumsal alandaki bir yansıması, esnaf teşkilatımızda ticaret erbabının kendi aralarında bir anayasa haline getirdiklerinin bir unsurda Ahilik öğretisidir. Gerçekten böyle bir milletin, böyle bir toplumun içinde yaşamaktan gurur duyuyorum. Böyle değerlere sahip olmaktan son derece gururluyum. Biz medeni dünyadan çok daha önce biz bunu kendi toplumsal yapımıza entegre etmişiz.

YÖRESEL LEZZETLERİMİZE ANKARA’DA YOĞUN İLGİ YÖRESEL LEZZETLERİMİZE ANKARA’DA YOĞUN İLGİ

Anadolu mayası dediğimiz şey işte bunlardan oluşuyor. Sadece biz bunların kıymetini bilip günümüze uyarlayabilsek aslında her şey gerçekten tekrar eski günlerimize dönerek üzerimizdeki ölü toprağını atıp o eski özgüvenimizle bu dünyada da söz sahibi olan bir millet olacağız ki zaten o yolda Allah’ın izniyle ilerliyoruz.” Yılın Ahisi seçilen 73 yaşındaki at arabası ustası Yılmaz Beytür’e kaftanını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı giydirdi. Program Yarenler şed kuşatma töreni, Sandıklı Gardaş Yarenler Kültür Derneği’nin kılıç kalkan ve folklör gösterisi büyük alkış topladı.