“DEPREM VE AFETLERE DİRENÇLİ ŞEHİR AFYONKARAHİSAR”
Göreve başlar başlamaz, Afyonkarahisar’da depreme ve diğer afetlere karşı daha güvenli ve huzurlu bir şehir oluşturmak amacıyla, belediyemiz bünyesindeki teknik ekibimize ivedilikle çalışmaların başlatılması talimatını verdim.
Çalışmalar neticesinde gördük ki; Afyonkarahisar Belediyemiz imar planlarında altlık olarak kullanılan halihazır haritaların ve imar planına esas jeolojik/jeoteknik etüt raporlarının yaklaşık 15 - 20 yıl önce onaylı olduğunu, güncel yönetmelik ve standartlara uygun olmadığı, son güncel mücavir sınırlarımızı da kapsamadığını ve Türkiye bina deprem yönetmeliği ve imar yönetmeliklerine ilaveten alınan kararlarda eksikliklerin olduğunu belirledik. Deprem ve afet konularının ne denli önemli olduğunun bilinciyle, bu çalışmaların Belediye bütçesine yük getirmeden nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda yoğun mesai harcayarak, büyük bir titizlikle çalışmalar gerçekleştirdik.
YAPI GÜVENLİĞİ ESAS OLACAK
Yapı güvenliği konusunda önemli bir iş birliği ile kapsamlı bir çalışma yürüttük. Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası'nın katkılarıyla mevcut kararlar gözden geçirilip, gelecekte inşa edilecek yapıların mimari, statik ve zemin problemlerine yönelik çözümler ortaya konuldu. Bu çalışmaların sonucunda, yapıların güvenliği, zemin koşulları ve mimari planlamayı en üst seviyeye çıkarmak hedeflenmiştir. Belediye Meclisimizin de onayıyla, yapı güvenliği kültürünü güçlendirmeye yönelik daha önce alınan kararlar revize edilmiştir.
KURUM VE KURULUŞLARLA GÖRÜŞÜLDÜ
Mikrobölgeleme Çalışmalar ile güvenli bir Afyonkarahisar oluşturmak için; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gayrimenkul Değerlendirme A.Ş. Kuruluşu, İl Afet Müdürlüğü, İller Bankası ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi gibi uzman kurumlarla yazılı ve sözlü görüşmeler gerçekleştirdik. Bilimsel veriler ve ortak akıl ışığında, Kaynakların verimli kullanılması amacıyla çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
25 BİN HEKTARLIK ALANDA ÇALIŞMA
Afyonkarahisar Belediyemiz mücavir alan sınırımız içinde yaklaşık 25 bin hektarlık alanda Mikrobölgeleme çalışmaları ile; şehrimizin her bölgesinin zemin yapısını ve jeolojik özelliklerini detaylı şekilde incelenecektir. Bu çalışmalar kapsamında, sıvılaşma, zemin problemi olan alanlar ve fay hatları gibi riskli bölgeler tespit edilecek ve bu bilgiler ışığında şehir planlaması yapılacaktır. Ayrıca, mevcut yapı stokumuz çıkarılarak deprem simülasyonları ile analiz yapılarak olası risklerin belirlenmesi de çalışmalarımız arasında yer alacaktır.
AFET YÖNETİM SİSTEMİ KURULACAK
Böylece şehir planlaması ve afet risk azaltma konusunda daha güvenli hale geleceğiz. Afet Yönetim Sistemi ve Deprem Master planımız oluşturulacak, su, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik gibi altyapı unsurlarını tek bir sistemde toplayarak olası afet durumlarına karşı hazır hale getireceğiz.
VATANDAŞLARIMIZ BİLGİLENDİRİLECEK
Afyonkarahisar halkının güvenliğini her şeyin önünde tutarak, bu çalışmaları kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla düzenli olarak bu konulardaki gelişmeleri paylaşacak ve güvenli bir Afyonkarahisar için el birliğiyle çalışacağız. Sadece bugünün değil, yarının da güvenliğini inşa etmek için tüm gücümüzle halkımızın yanındayız. Şehrimizin güvenliği ve halkımızın refahı için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz.
Burcu Köksal
Afyonkarahisar Belediye Başkanı