DR.KORKMAZ, “SERVİKS ÖNLENEBİLİR BİR KANSER TÜRÜ”
Serviks hakkında açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, bu kanserin, kadınlarda meme ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra üçüncü sırada yer aldığını ve Türkiye'de ise onuncu sırada bulunduğunu vurguladı.
Korkmaz, “Serviks kanseri, erken teşhisle tamamen tedavi edilebilir ve bu şekilde hastalığa bağlı ölüm oranları önemli ölçüde azaltılabilir. Düzenli tarama yapan kadınların rahim ağzı kanserinden ölme riski neredeyse sıfırdır” dedi.
Serviks kanserinin %99,9’unun Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonundan kaynaklandığına dikkat çeken Korkmaz, HPV’nin tespit edilmesinin, kanser öncesi değişikliklerin erken dönemde fark edilmesini sağladığını ifade etti.
Korkmaz, Serviks kanserinin risk faktörlerini sıralayarak, “HPV enfeksiyonu, erken yaşta cinsel ilişkiye girme, çok eşlilik, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlar, bu kanserin gelişme riskini artıran faktörlerdir” dedi.
Afyonkarahisar’da, 30-65 yaş arası kadınların Serviks kanseri taramaları için KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabileceğini belirten Korkmaz, bu taramaların kadınların sağlıkları için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Korkmaz, “HPV aşıları, kanser yapan HPV tiplerine karşı yüksek koruma sağlıyor. 9-14 yaş arasındaki kız çocuklarının bu aşıyı yaptırmasını şiddetle tavsiye ediyoruz” diyerek, tarama ve aşının erken yaşlardan itibaren uygulanmasının önemini ifade etti.
İl Sağlık Müdürü Korkmaz, “Serviks kanseri, erken teşhisle %100 oranında tedavi edilebilen ve buna bağlı ölümler engellenebilen bir hastalıktır. Erken tanı için özellikle risk grubundaki kadınların düzenli olarak tarama testlerini yaptırmaları hayati önem taşır” dedi.
Afyonkarahisar’da KETEM’lerin, kadınlara ücretsiz tarama ve eğitim hizmetleri sunduğunu hatırlatan Korkmaz, 30-65 yaş arası tüm kadınları, Devlet Hastanesi ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde yer alan KETEM’lere başvurmaya davet etti. Korkmaz, Serviks kanserine karşı farkındalık oluşturmak ve tarama kültürünü yerleştirmek adına il genelinde çeşitli eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri de yürütüldüğünü söyledi.
Serviks kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Korkmaz, “HPV aşısı, düzenli tarama, güvenli cinsel ilişki, sağlıklı beslenme ve sigara içmeme gibi bilinçli adımlar, Serviks kanserinin önlenmesinde en etkili yöntemlerdir” ifadelerini kullandı.
Korkmaz, DSÖ verilerine göre, Serviks kanserinin dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabileceğini belirterek, kadınları sağlık taramalarını aksatmamaya ve bu konuda farkındalık oluşturmaya davet etti.