ERHAN: “EN DERTLİ VE EN EKSİK ALAN EĞİTİM”

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faru Duha Erhan, “Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır” dedi.

CHP Afyonkarahisar İl Başkanlığı, milli eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili CHP’nin düzenlediği 24 saat süren Eğitim Maratonu’nun ardından açıklama yaptı. CHP, eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için Ankara'da 24 saat süren Eğitim Maratonu düzenledi. Maratonun ardından CHP Afyonkarahisar İl Başkan Faruk Duha Erhan, “Eğitim Maratonu" ve milli eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Erhan yaptığı açıklamada, madde madde eğitimdeki sorunlara değinirken iktidarın laik ve bilimsel eğitimden dinsel eğitime yönlendirme yaptığına dikkat çekti.

“En dertli ve en eksik alanı eğitim”

AK Parti iktidarında eğitimin kasti olarak niteliksizleştirildiğini belirten Erhan, Türkiye’nin uluslararası platformda eğitim başarılarının günden günde azaldığını belirterek şunları söyledi:

“24 saat önce partimizin Ankara’da Meclis yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda başlattığı Eğitim Maratonu sonlandı. 24 saat boyunca, yüze yakın konuk ile eğitim gündemini konuştuk. İlk çıktı olarak diyebiliriz ki, eğitimi konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş ne laik ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Bir çıkış yolu yok, nereye giderseniz gidin ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim. AKP iktidarı, bilerek ve isteyerek, kasti bir biçimde ülkemizde eğitimi baltalamıştır. Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır. Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir. Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20 metrekarelik konteynerlerde ailecek yaşamaya devam etmektedir. Bugün ülkemizin gençliği sınavlarda her yıl daha düşük ortalama yapmaktadır. Uluslararası ölçme değerlendirme sonuçlarına göre 2002 öncesine göre geriye gidilmiştir. 2022 PISA araştırmasında Türkiye matematikte 39, fende 34, okumada 36. sırada yer almıştır. Bunun karşılığında iktidar, ÇEDES projesiyle çocuklarımıza camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır.”

“Makbul ve itaatkar nesil yetiştirme istemiyle sürdürülmektedir”

Eğitimde uygulanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin eğitimi bilimsel değil dinsel tabanlı hale getirdiğini kaydeden Erhan, şu ifadeleri kullandı:

İYİ Partili Mısırlıoğlu’ndan etli pide ve ayran hesabı: Afyon'da tekli pide ve ayran 165 TL, emekli nasıl geçinsin?

İYİ Partili Mısırlıoğlu’ndan etli pide ve ayran hesabı: Afyon'da tekli pide ve ayran 165 TL, emekli nasıl geçinsin?

“İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağ dışı ve laiklik karşıtı uygulamalar ile uğraşmakta, gerçek sorun ve sıkıntıları görmezden gelmektedir. Bu program; ihtiyaç analizi yapılmadan hazırlanmıştır, eğitim programları geliştirme ilkelerine ve akademik etik kurallarına uygun değildir. Program çerçevesinde hazırlanacak ders içerikleri ve materyallerinin geliştirilmesi için yeterli süre verilmemiştir ve program gerekli pilot çalışmalar yapılmadan uygulamaya konmak istenmektedir. İktidarın, kindar ve dindar nesil yetiştirme idealiyle başlattığı bu süreç, makbul ve itaatkar nesil yetiştirme istemiyle sürdürülmektedir. Bunun karşısında partimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için Danıştay’a iptal ve yürütmeyi durdurma davası açmıştır.”

“Eğitim fakültelerinin işlevi ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır”

Atanmayan öğretmenler ve büyük tepki toplayan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ne de değinen Erhan şunları kaydetti:

“2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükseltilmiştir. Öğretmenlerimiz okullarda şiddet görmekte, öldürülmektedir. Yoksulluk sınırının altında maaşlarla; aynı dersi veren ama farklı maaş alan altı farklı öğretmen yaratılmış, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır. Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi, hiç bir paydaşla görüşülmeden sunulan kanun teklifleri ile öğretmenlerin hakları hiçe sayılmış, diplomaları geçersiz sayılarak adaylık statüsüne düşürülmek istenmiştir. Böylece eğitim fakültelerinin işlevi ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.”

“MEVLİD-İ NEBİ ASLINDA İNSANLIĞIN DOĞUMUDUR” “MEVLİD-İ NEBİ ASLINDA İNSANLIĞIN DOĞUMUDUR”

“Mülakat devam ettirilmekte"

Atamalarda mülakatın kaldırılması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi vaadini hatırlatan Erhan, şöyle konuştu:

“11 Nisan 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim beyannamesini açıklarken, kamuda işe alımlarla ilgili mülakatın kaldırılacağını söylemişti. 12 Mayıs 2023’te ise dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ‘Mülakat olmayacak artık, KPSS puanına göre çok hızlı şekilde atamasını gerçekleştireceğiz. Yani tek kriter KPSS olacak.’ demişti. Maalesef bir seçim vaadi olarak kalan mülakatlar, şimdiki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından ‘mülakat gibi mülakat yapacağız’ söylemiyle devam ettirilmektedir. İktidar kendi söyleminin aksine bundan vazgeçmeyerek, öğretmenlerimizi kendi amaçları doğrultusunda elemeye devam etmek istemektedir. 2022 KPSS sonuçları ile ek atama sözü verilen öğretmenlerin ataması yapılmamıştır. Engelli öğretmen atamaları yetersizdir. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlikle öğretmenlerimizin emekleri sömürülmeye devam etmektedir. Deprem bölgelerinde çifte mağduriyet yaşayan, atanmamış ya da okulu yıkıldığı için işsiz kalmıştır. Daha bir yıl önce eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ‘Her 100 öğrenciye 1 rehber öğretmen’ vaadi yerine ÇEDES ile pedagojik formasyonu olmayan kişiler okullara sokulmuştur.”