Afyonkarahisar

FAHRETTİN ALTUN, 4 EKİM’DE AFYON'A GELİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, 4 Ekim 2024 tarihinde Afyonkarahisar'a gelecek.

FAHRETTİN ALTUN, 4 EKİM’DE AFYON'A GELİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, 4 Ekim 2024 tarihinde Afyonkarahisar'a gelecek.

AKÜ “Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp ve Sosyoloji Sempozyumuna” ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Merkezi iş birliğinde 4-6 Ekim 2024 tarihleri arasında, “Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp ve Sosyoloji Sempozyumu” düzenlenecek.

“TÜRKİYE’DE SOSYOLOJİNİN TEMELLERİ ERKEN ATILDI”

Sempozyum Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un katılımıyla gerçekleşecek. Sempozyuma ilişkin bilgiler veren Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye’de sosyolojinin temellerinin, diğer ülkelere göre erken denebilecek bir tarihte atıldığını belirtti. Karakaş, “Türk düşünce ve siyaset dünyasının önde gelen aktörlerinden biri olan Ziya Gökalp, Osmanlı’nın tasfiyesi ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecine damgasını vurmuş bir düşünürdür. Türk toplumunun sosyolojiyle tanışmasına öncülük etmiştir. 1914’te İstanbul Darülfünûn’unda Ziya Gökalp tarafından kurulan İçtimaiyat (Sosyoloji) Kürsüsü, dünyanın en eski sosyoloji bölümlerinden biridir. Gökalp, yine 1915’te İçtimaiyat Dar’ül Mesaisi isimli ilk sosyoloji enstitüsünün faaliyete başlamasına ve 1917’de İçtimaiyat Mecmuası isimli sosyoloji dergisinin kurulmasına ön ayak olmuş bir şahsiyettir.” dedi.

Karakaş, “Bu özellikleriyle Gökalp, Osmanlı İmparatorluğu’ndan, yeni Türkiye devletine geçişin yaşandığı süreçte Türk siyasal ve düşünsel hayatında önemli konuma sahip bir düşünür ve ideolog olarak karşımıza çıkmaktadır. Onu ve fikirlerini yeniden değerlendirmek, sadece geçmişte yaşanan siyasal ve toplumsal konuları değil, günümüz sorunlarını anlama açısından da önemlidir. Çünkü Gökalp, yaşadığı dönemdeki diğer düşünürlerden farklı olarak eserleriyle günümüzde de yaşayan ender düşünürlerden biridir.” dedi.