Afyonkarahisar

“HUKUK YARGI ORGANLARININ KAVGASINA KURBAN EDİLEMEZ”

Afyonkarahisar Barosu’ndan yapılan açıklamada, hukukun yargı organlarının kavgasına

“HUKUK YARGI ORGANLARININ KAVGASINA KURBAN EDİLEMEZ”

Afyonkarahisar Barosu’ndan yapılan açıklamada, hukukun yargı organlarının kavgasına kurban edilemeyeceği belirtildi. Açıklamada, “Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Mahkeme kararlarına uymamak hukuk sistemimizi yerle bir edecektir. Tüm hukuk kurumlarını sorumluğa ve ciddiyete davet ediyoruz.” dedi.

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, son günlerde yüksek mahkemeler arasında ortaya çıkan hiyerarşik üstünlük tartışmalarına bir yenisinin daha eklendiği bildirildi.

“MAHKEMELERİN BİRBİRLERİNİN KARARLARINI TANIMAMALARI TEHLİKELİ VE ENDİŞELİDİR”

Açıklamada, “Anayasa Mahkemesinin Yargıtay üyelerinin görevi ihmal suçunu işlediğini belirterek ihbarda bulunduğu kararına karşı, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin bu kez Anayasa Mahkemesi kararını tartıştığı, tartışılan kararı uygulamayacağını duyurduğu ve bu kararın altında imzası bulunan AYM Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğu kararı yargı dünyasına bomba gibi düşmüştür. Ne yazık ki yüksek mahkeme kararları hukukun konuşulduğu metinler olmaktan çıkmış, birbirlerine had bildirdikleri dernek bildirilerine dönüşmüştür. Baştan ifade edelim ki Anayasanın en üst hukuk normu olduğu nasıl tartışmasız ise Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yayımlanan kararlarının da herkesi bağlayacağı ve mutlak surette uygulanması gerektiği tartışmasızdır. Anayasamızın 153. maddesinin açık hükmü, AYM’nin bireysel başvuru neticesinde verdiği kararları da bağlayıcı kılmaktadır. Bireysel başvuru kararları gerekçelerine katılıp katılmamak, kararın içeriğini doğru bulup bulmamak başka, bağlayıcı kararlara meydan okumak başka bir şeydir. Bu çerçevede AYM’nin kararlarını yok sayma ve göz ardı etme hakkı ve yetkisi anayasal sistemimizde hiçbir kurum ve kişiye tanınmamıştır. Bir hukuk devletinde yüksek mahkemelerin yetki ve statü kavgası yapması düşünülemez. Hiyerarşik üstünlük iddiaları ne kadar tehlikeli ise, mahkemelerin birbirlerinin kararlarını tanımamaları da bir o kadar tehlikeli ve endişe vericidir. Bu durumda, infazı kabil kararlar, infazı kabil olmayan kararlar şeklinde tuhaf ve sonu tehlikeli bir ayrım ve tartışma hukuk sistemimizin başına bela olacaktır.” denildi.

“ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI BAĞLAYICIDIR”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Anayasamızın güvence aldığı temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiklerine dair bireysel başvuru kararları yargı sistemimizi keyfilikten uzak tutmayı amaçlayan, olası ihlalleri ortadan kaldıran/kaldıracak önemli metinlerdir. Bu kararların uygulanması tek tek vatandaşların hukuka olan güven duygusunu artıracağı gibi, 100. Yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzünü ağartacak, AİHM nezdinde eleştirilebilir olmaktan çıkaracak ve neticede ülkemizin yargı kalitesini yükseltecektir. Afyonkarahisar Barosu olarak kamu kurumu niteliğini haiz Anayasal bir meslek kuruluşu ve elbette Yargının kurucu unsuru olan savunmanın örgütlendiği bir hukuk kurumu olduğumuz inancıyla Hukuk Devleti ve Hukukun Üstünlüğü ilkelerine sahip çıkmanın hem yasamızda bize verilen bir ödev hem de hukukçu kimliğimizin gereği olduğunu biliyor ve çağrıda bulunuyoruz. Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Anayasa Yüksek Mahkemelerin kendi aralarında astlık üstlük ilişkisi yoktur. Mahkeme kararlarına uymamak hukuk sistemimizi yerle bir edecektir. Tüm hukuk kurumlarını sorumluğa ve ciddiyete davet ediyoruz.”