Afyonkarahisar

JAPON DEPREM UZMANI, “AFYON KÖTÜ ZEMİNE SAHİP!”

Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu

JAPON DEPREM UZMANI, “AFYON KÖTÜ ZEMİNE SAHİP!”

Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ı ziyaret etti. Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar'ın zeminine dikkat çekti

Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen seminere katılmadan önce Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ı ziyaret etti. Burada basın mensuplarına kısa bir değerlendirmede bulunan Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar’ın zeminine dikkat çekti.

“YÜZDE 50’DEN FAZLASI KAÇAK”

Yüksek Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Afyonkarahisar’da deprem olabilir. 31 tane fay attı var, şehrin içinde de 4 tane fay hattı var. Alüvyon zemin, çok kötü zemin. Hem de fay hattı var. Bunun için çok fazla yüksek katlı bina yapmamak lazım. Yatay yapı yapmak lazım. Zemin iyiyse biraz daha yüksek binalar yapılabilir. Türkiye’nin genel olarak yapı stokunun yüzde 50’den fazlası kaçak bina. Yönetmeliği göre yapılmamış olan binalar var. 2000 yılından önce yapılmış binalar var” dedi.

“7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLMAYACAK”

Yoshinori Moriwaki, açıklamasına şöyle devam etti:

“Afyonkarahisar genel olarak kötü zemine sahip. Kahramanmaraş’taki ya da Marmara Bölgesi’nde beklenen 7,5 büyüklüğünde deprem olmayacaktır. Ama dikkatli olmak gerekir. Türkiye’ye de Japonya’ya da deprem geliyor. Buna göre hazır olmamız lazım. Hep birlikte hareket edersek hasarı yüzde 70 azaltabiliriz. İnsanlar depremi unutabilir; ara ara 4 ve 5 deprem büyüklüğünde oluyor. Bunu unutmamamız lazım.”

“DEPREM HAYATIMIZIN GERÇEĞİ”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal da “Deprem hayatımızın gerçeği. Afyonkarahisar ilimiz fay hatlarımızın geçtiği bir il. Depremi önlemek mümkün değil. Ama en az hasarla depremden çıkmak bizlerin elinde” dedi. Köksal, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından deprem ve doğal afetlere karşı hazırlıklar yapıldığını; ancak doğal afetler sırasında vatandaşların da neler yapması gerektiğini bilmesinin önemli olduğunu belirtti.