MAHKEME AFYON BELEDİYE MECLİSİNİN O KARARINI İPTAL ETTİ

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantısında alınan ve Belediyenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların ve taşınmaz hisselerinin satımı ile mülkiyeti Belediyeye ait taşınmazların trampası ile takas yetkisi devrini içeren 149 sayılı karar, mahkeme tarafından iptal edildi. AK Partili Mahmut Ekici ve Bülent Eser’in açtığı davada, idare mahkemesi "yetki tecavüzü" gerekçesiyle yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdi.

“BANKA PROMOSYON İHALELERİNDE ŞEFFAFLIĞA UYULMALI” “BANKA PROMOSYON İHALELERİNDE ŞEFFAFLIĞA UYULMALI”

Afyonkarahisar Belediye Meclisi, 2 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda 149 sayılı kararla Belediye Encümeni’ne Belediyenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların ve taşınmaz hisselerinin satımı ile mülkiyeti Belediyeye ait taşınmazların trampası ile takası konularında yetki devri yaptı. Karara göre, mülkiyeti Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait olan bazı taşınmazların, İmar Kanunu’nun 17. maddesi kapsamında hissedarlarla takas edilebilmesi veya satılabilmesi için Belediye Encümeni yetkilendirildi. Ancak, meclisin yetkilerini süre ve kapsam yönünden sınırlama getirmeden devretmesi, tartışma konusu oldu.

Mahkemeye Başvuru ve Yürütmenin Durdurulması Kararı

Bu kararın hukuka ve kanuna aykırı olduğunu belirten Belediye Meclis Üyeleri Mahmut Ekici ve Ak Parti Belediye Meclisi Grup Başkanı Bülent Eser, 28 Mayıs 2024 tarihinde Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme, ilgili meclis kararının uygulanmasının, telafisi imkânsız zararlar doğurabileceği gerekçesiyle 17 Temmuz 2024’te yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Belediye Başkanlığı'nın İtirazı Reddedildi

Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, yürütmenin durdurulması kararına karşı Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti. Ancak, Konya Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, belediyenin itirazını reddederek yürütmenin durdurulmasına yönelik kararı kesinleştirdi.

Son olarak, Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, 30 Eylül 2024 tarihinde verdiği kararda, Belediye Encümenine genel bir yetki verilmesinin, Belediye Meclisi’nin karar alma yetkisini bir bütün olarak Encümen’e devretmek anlamına geldiğini belirtti. Mahkeme, bu durumun belediye organları arasında açık ve bariz bir yetki tecavüzü oluşturduğuna dikkat çekti ve dava konusu edilen meclis kararının hukuka uygun olmadığına hükmederek iptaline oybirliği ile karar verdi.