MÜHSÜRLER, “AFYON’U TARIMDA MERKEZ ÜSSÜ HALİNE GETİREBİLİRİZ”
Dinar İlçesinde Temmuz ayı başında hizmete açılan Tarım Ürünleri Lisanslı Depolarının açılış töreninde konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, “Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda gelişmiş bir tarım piyasasıyla Afyon’u, konum avantajını kullanarak tarımda merkez üstü haline getirebiliriz.” dedi.
Afyonkarahisar Ticaret Borsasının (ATB) 57 bin 200 ton kapasiteli Tarım Ürünleri Lisanslı Depolarının 27 bin 200 tonluk ikinci etabının açılış töreni Dinar İlçesinde dün öğleden sonra düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Açılış törenine; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, AK Parti İl Başkanı Av. Turgay Şahin, ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, ATB Meclis Başkanı Ali Rıza Gürakar, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.
“AFYON’U TARIMDA MERKEZ ÜSSÜ HALİNE GETİREBİLİRİZ”
Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Mühsürler, açılış töreninin ilk konuşmasını yaptı. Yetkili Sınıflandırma Laboratuvarı olarak 4 ilde, 9 şubede hizmet verdiklerini dile getiren Mühsürler, “Lisanslı depoculukta bir sonraki adım Ürün İhtisas Borsası olmuştur. Böylece yer değiştirme gereksinimi olmaksınız, elektronik ortamda ve tek platformda ürün ticaretinin yapılması mümkün kılınmıştır. Üreticilerimiz de buradan temin ettikleri elektronik ürün senetlerini teminat vererek Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerinden finansman temin edebilecektir. Bu durumda üreticide memnundur. TOBB önderliğinde ürün piyasası, aracı kuruluşu, bölgesel ürün piyasası, aracı kuruluşlara geçerek Afyon Ticaret Borsası da İzmir merkezli en üst ürün piyasası aracı kuruluşuna A grubu olarak dâhil olmuştur. Sayın TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, önderliğinde hedefimiz tarım piyasalarının etkinliğini arttırarak geniş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda gelişmiş bir tarım piyasasıyla Afyon’u, Türkiye konum avantajını kullanarak tarımda merkez üstü haline getirebiliriz. Odalar, Borsalar ne iş yapar eleştirisine cevap işte buradadır. Bu vesileyle sözlerimi son verirken lisanslı depoluculuğun bu seviyelere ulaşmasında emeği geçen başta Dünya Odalar Federasyonu Başkanımız, TOBB Başkanımız ve ekibine, bu süreçte yaşanan sorunların çözümüne yönelik çözüm üreten her zaman yanımızda olan Ticaret Bakanlığına, verilen yatırım kredisi, vergi muafiyeti, depo, kira, nakliye gibi destek teşviklerinde lisansız depoculuğun bu seviyeye ulaşmasını sağlayan Hazine Maliye Bakanlığına, Tarım Bakanlığına, Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşına ve Afyonkarahisar Milletvekillerimize teşekkür ediyorum.” dedi.
“TOBB VE BORSALARIMIZ TARIMIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYOR”
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında lisanslı depoların hayırlı uğurlu olmasını dilerken emeği geçenlere teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, “TOBB ve Ticaret Borsalarımız tarımın geleceğine yatırım yapıyor. Bölge tarımı için önemli bir yatırım olan 57 bin 200 ton depolama kapasiteli Afyonkarahisar Ticaret Borsası Dinar Lisanslı Depo Tesisleri’nin ikinci etabının açılış törenini gerçekleştirdik. İlde tarımsal ticareti güçlendirecek olan Lisanslı Depo hayırlı ve uğurlu olsun. Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanımız Mehmet Mühsürler’i, Yönetim Kurulu’nu, Meclisi ve tüm çalışanları kutluyorum.” diye konuştu.
“TİCARETİ GELİŞTİRMEK ÜZERE GELİŞTİRİLEN BİR SİSTEM”
Açılış töreninde sırasıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. İbrahim Yurdunuseven, Av. Ali Özkaya’nın ardından törenin son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. TOBB ve ATB iş birliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle Dinar İlçesinde çiftçilerin hizmetine sunulan Lisanslı Depoculuk Tesisinin Dinar İlçesine ve bölgede üretim yapan çiftçi ve sanayicilere hayırlı olmasını dileyen Vali Yiğitbaşı, “Lisanlı Depoculuk, tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, ürünlerin depolanması için yaygın bir sistem oluşturmayı amaçlar. Ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlamak, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını ve teslimini sağlayan ürün senedi çıkartmak ve standartları belirlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini geliştirmek üzere geliştirilen bir sistemdir. Ülke genelinde devletimizin destek ve teşvikleriyle bugün itibariyle 290 şirket 16,8 milyon ton için lisanslı depoculuk faaliyetinde bulunmak amacıyla Ticaret Bakanlığı’ndan izin almıştır. Bu şirketlerin 167 adedi 8,9 milyon ton için 23 milyar TL yatırım yaparak lisans almış ve faaliyete geçmiştir. Bu sistem sayesinde, çiftçilerimiz lisanslı depoya teslim ettiği ürün karşılığında aldığı ürün senedi ile ürün borsasında, elektronik ortamda mahsulünü daha geniş bir yelpazede çok sayıda alıcıya ulaştırabiliyor.” şeklinde konuştu.
“LİSANSLI DEPOCULUK ÜRETİCİ KADAR SANAYİCİYE DE FAYDALI”
Çiftçilerin lisanslı depoya koyduğu ürünlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi kullanabildiğine değinen Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Tabi, lisanslı depoculuk sisteminin üretici yanında sanayiciye de önemli katkıları var. Sanayici ihtiyaç duyduğu miktar, tür ve kalitede hammaddeyi, güvenilir şekilde, lisanslı depolardan kısa sürede temin edebiliyor. Böylelikle sanayici; depo ve nakliye masraflarını azaltmış oluyor. Bu sistem sayesinde piyasalarda öngörülebilirlik sağlandığından, sanayici planlamasını daha doğru şekilde yapabiliyor. Lisanslı depoculuk ile çiftçimiz hem ürününü kalitesi bozulmadan koruyabilecek hem de istediği zaman elindeki sertifika üzerinden satış yapabilecek. Onun için bu tesis şehrimize, çiftçilerimize çok büyük imkân sağlıyor.”
“TESİSTEN 3700 ÇİFTÇİ YARARLANIYOR”
Vali Yiğitbaşı, sözlerini şöyle tamamladı: “Dinar’da, toplamda 200 milyon TL’lik yatırım ve 57 bin 200 ton kapasitesiyle Temmuz ayı başında hizmete açılan tesisimizden yaklaşık 3700 çiftçimiz yararlanmaktadır. Tesislerde bulunan mısır kurutma tesisimizin kurulmasıyla birlikte bölge havzasında mısır ekimi yüzde 600 oranında artış göstermiştir. İlerleyen süreçte bu deponun şehrimizin tarımsal ve sınai üretimine çok katkı sağlayacağını umuyorum. Bu tesisin şehrimize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler’e ve diğer tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun diyorum.”