SERTESER, “MERMER SEKTÖRÜ 6-7 AYDIR DURGUNLUK İÇİNDE!”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, şehrin ihracattaki lokomotif ürünü olan mermer ihracatı ile ilgili alarm veren gelişmeyi duyurarak şunları söyledi: “Küresel salgın döneminde artan mermer ihracatımız, son 6-7 ayda bir durgunluk içine girdi. Bu sektörümüzde yeni pazarlar bulmak, yeni firmalarla temasa geçmek gerekiyor.”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2023 yılı Eylül ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.

Afyon’da Yılın Esnaflıktan Sanayiciliğe Yükselen Esnafı Belli Oldu

Ahilik Haftası’nı birlikte kutladık. Malumunuz olduğu üzere, Ahi Evran Hazretleri, günümüz esnaflığının kurucusu olarak bilinir. Ahi Evran Hazretleri’nin koyduğu kurallar, Ahilik geleneği şeklinde benimsenmiş ve uygulanmış; böylece iyi ürün ve iyi hizmetin sunulması; yardımlaşma, dayanışma gibi duygu ve eylemlerin yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Ahilik Haftası’nda her yıl olduğu gibi bu yıl da Odamız adına Yılın Esnaflıktan Sanayiciliğe Yükselen İş İnsanı plaketini hazırlattık. Plaketimiz, bu yıl iş insanı Ahmet Albay’a takdim edildi. Sayın Albay’ı Ahilik geleneğini sürdürdüğü için kutluyor; başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Mermer İhracatımız, Son 6-7 Ayda Bir Durgunluk İçine Girdi

İlimizi tanıtırken, şehir dışından gelen misafirlerimizi ağırlarken ‘mermerin, lezzetin, termalin, tarihin başkenti’ ifadelerini kullanıyoruz. Doğal zenginliklerimizden birisi olan mermer, istihdam ve ihracat bakımından çok önemli konumda. Küresel salgın döneminde artan mermer ihracatımız, son 6-7 ayda bir durgunluk içine girdi. Bu sektörümüzde yeni pazarlar bulmak, yeni firmalarla temasa geçmek gerekiyor.

3 Yıl Sürecek Proje Var, 61 Milyon TL Hibe Var

Biz de Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız olarak Ticaret Bakanlığımız’ın himayelerinde sürdürülen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) kapsamında mermer sektörünün ihracatının geliştirilmesi için “Afyon Mermeri Dünyanın Her Yerinde-Marble Earth” adını taşıyan bir proje hazırladık. Projemiz kabul edildi. 3 yıl sürecek olan projemiz kapsamında ihtiyaç analizi ziyaretlerimizi geçen hafta tamamladık. Projenin bundan sonraki aşamaları hakkında da her Meclis toplantımızda sizleri bilgilendirmeyi planlıyorum.

Burada şunu özellikle vurgulamak gerekiyor: Projemiz kapsamında 61 milyon TL’ye kadar hibeden yararlanabileceğiz. Ancak bu hibe miktarı konusunda yanlış anlaşılmaya da fırsat vermememiz gerekir.

Hibeden Nasıl Faydalanılacak

Proje kapsamında İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık, Tanıtım, Proje Hazırlık Evresi, Dış Ticaret Yönetimi, Markalaşma, Ortak Pazar Araştırmaları, B2B (İkili İş Görüşmeleri), Tesis ve Mesleki Kuruluş Ziyaretleri, Yurtdışı Pazarlama Faaliyetleri, Stantlı Yurtdışı Fuar Katılımı, Sanal Yurtdışı Pazarlama Faaliyetleri aşamaları yer alıyor.  61 milyon TL, projede belirttiğimiz aşamalar harfiyen uygulandığında, projeye katılan firmalaran yararlanacakları en üst düzeyde, toplam para miktarıdır.Odamız, daha önce de  “Doğaltaş Sektörü İhracatı Artırma”, “Doğaltaş Sektörü Güç Birliği” ile “Afyonkarahisar Makine Sektörü Kümelenmesi” isimlerindeki 3 UR-GE projesi hazırlamış; bu proje çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Avustralya, Kırgızistan ve Özbekistan ziyaret edilmiş; fuar gezileri, ikili iş görüşmeleri, firma ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile toplantılar düzenlenmişti.

Yüksek Enflasyon Sorunundan Kurtulabilmiş Değiliz

2021 yılının Aralık ayında başlayan yüksek enflasyon sorunundan kurtulabilmiş değiliz. Yeni ekonomi yönetimi bu konuda istikrarlı adımlar atıyor. Ancak dünden bugüne bir iyileşme beklemek doğru olmayacaktır. Hazine ve Maliye Bakanımızın dediği gibi ekonomide iyileşme biraz zaman alacak.

Faizlerinin Düzenli Olarak Artırılması

Politika faizlerinin düzenli olarak artırılması, ekonomi uzmanlarına göre olumlu. Dış politikada normalleşme hamlelerinin yanı sıra Akdeniz’den Avrupa’ya yeni bir boru hattının gündeme gelmesi, bu boru hattının odağında Türkiye’nin olmasına ilişkin planlama, yurtdışı yatırımcının da ülkemize güven duymasının önünü açacak.

“GAZETECİLERİN GÖREV YAPMASI ENGELLENEMEZ” “GAZETECİLERİN GÖREV YAPMASI ENGELLENEMEZ”

Nitekim, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), ülkemizin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5’tan yüzde 3,5’a yükseltti. EBRD’nin yanı sıra diğer önemli kuruluşlar da Türkiye’nin büyüme rakamı tahmini yükseltti. Uluslararası Para Fonu (IMF) yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 3'e yükseltti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Küresel Makro Görünüm 2023-24 raporunda Türkiye’nin 2023 yılında yüzde 4,2 büyüyeceği tahminine yer verdi. Bu tahmin daha önce 2,6 idi.

İç Piyasaya Üretim Yapan Firmaların Da Sıkıntı Yaşıyor

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ile, birçoğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde olmak üzere toplantılara katıldık. İç tüketimin kısılacağı, ihracata ve ihracat yatırımına önem verileceği söyleniyor. Nitekim, Eximbank’ın reeskont kredileri 10 kat artırıldı. Ancak bir taraftan da iç piyasaya üretim yapan firmaların da sıkıntı yaşadığı biliniyor. Bu arada Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez’in, ‘Türkiye’de 2024 yılının ortalarında ekonomi nefes almaya başlayacak ve Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacak’ demeci de basın-yayın organlarına yansıdı.

Tünelin Sonundaki Işık Elbet Görülecek

Hep söylediğimiz gibi, umutluyuz. Tünelin sonundaki ışık elbet görülecek. Birlik ve beraberlik içinde, toplumsal refahın arttığı günlere ulaşacağız.

İşçi ve İşveren Aynı Gemidedir

Ekonominin zorlu süreçlerden geçtiği her dönemde işçi ve işveren arasında anlaşmazlıklar da artar. İşçi, kendine verilen ücretin artmasını isterken; işveren de işletmesini ayakta tutabilmek amacıyla bazı tasarruf tedbirleri uygular. Bu durumda işçi ile işverenin çıkarları bazı noktalarda örtüşmeyebilir. Halbuki işçi ve işveren aynı gemidedir. Zaman zaman katlanılan fedakârlıklar, aynı zamanda vefa duygusunu perçinler; bağı artırır. Bunu gözardı etmemek gerekir.

Anlaşmazlıklarda Arabuluculuk Kavramı

İş ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda arabuluculuk kavramı önem kazanmaya başladı.

Hatta son düzenlemeyle arabuluculuk sistemi içine kira sözleşmeleri de eklendi. Yeni düzenlemeye göre işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklar, önce arabuluculuk vasıtasıyla çözülmeye çalışılacak. Burada sonuç alınamazsa mahkemeye başvurup dava açılabilecek. Arabuluculuğa başvurulmadan dava açılamayacak.

9 Ekim Pazartesi Günü Afyon’da Tahkim Ve Arabuluculuk Paneli Var

İş dünyamızı yakından ilgilendiren bu konu, bizim her yıl başında kamuoyuna duyurduğumuz ATSO KOBİ Akademisi etkinlik takviminde de yer alıyordu. Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Fatih Karabacak’tan da arabuluculuk konusunda farkındalık oluşturulması talebi gelince Tahkim ve Arabuluculuk Paneli düzenlemeye karar verdik. Önceki dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlarımızdan, önceki dönem Adalet Bakanlarımızdan, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TOBB Uyum Başkanımız Sayın Cemil Çiçek’i panelimize davet ettik. Sayın Çiçek, davetimizi geri çevirmedi. 9 Ekim pazartesi günü saat 13’te Odamız ev sahipliğinde Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Afyonkarahisar Barosu, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin işbirliğinde düzenleyeceğimiz ve iş dünyamızı yakından ilgilendiren konuların gündeme geleceği Tahkim ve Arabuluculuk Paneli’ne tüm üyelerimizi bekliyoruz.