“SULTANDAĞLARI TALAN EDİLİYOR” İDDİASI
CHP İGM Sultandağı Üyesi İsmahan Nergiz, bir maden arama şirketinin Sultandağ’larında doğaya, çevreye zarar verecek düzeyde maden arama çalışması yürüttüğünü iddia etti. İl Özel İdaresi Genel Sekteri Osman Ziya Bilim, ruhsat birimine herhangi bir başvurunun olmadığını konunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından takip edildiğini bildirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sultandağı İl Genel Meclisi Üyesi İsmahan Nergiz, Sultandağ’larında Anazon Maden A.Ş’nin maden araması yaparak çevreye zarar verdiğini ileri sürdü. İl Özel İdaresi Genel Sekteri Osman Ziya Bilim, ruhsat birimine henüz bir başvuru yapılmadığını konunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce takip edildiğini bildirdi.
“BİO ÇEŞİTLİLİĞİMİZ VE TARIM BİTTİ”
İsmahan Nergiz, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sultandağlarında bir maden arama ekibi çalışıyor. İki bin hektar alanda maden arama ruhsat alan bir şirket olan Anazon Maden A.Ş İstanbul merkezli özel bir şirket, Eber köyünün Ortayörük ve Bana mevkilerinde sondaj çalışması başlattı. Bu yapılan çalışmalardan 6 köy, Eber gölü, Emirdağ, Bolvadin, Çay, Sultandağı ve dağlarımızda gezen geyiklerimiz yaşam alanlarını kaybedecekler. Bunun yanı sıra bio çeşitliliğimiz ve tarımımız da bitti. Bizim için önemli olan efsanesi olan ‘Gelincik Ana’yı da delik deşik edecekler. Kimyasallarla suyumuz ve toprağımız kirlenecek, tarım bitecek. Bu şirket dördüncü sınıf maden arama ruhsatı almış. Yüze yakın endüstriyel alanı kapsıyor. Altın, gümüş, krom, bakır ne bulursa çıkarma yetkisi verilmiş. 2018’de verilen bu ruhsat 25 Ekim 2025 tarihinde bitiyor.”
“HUKUK MÜCADELEMİZ BAŞLADI DEVAM EDECEK”
Nergiz, sözlerini şöyle tamamladı: “Yürütülen bu aramalar ÇED prosedürü kapsamına da çıkarılmış. Yani ÇED’i kapsamıyor. Eber gölünde şu anda 17 ve 18 yerden sondaj çalışması yapılıyor. Ormanlara inek, koyun, keçi, insan giremezken bu madenciler şu anda Sultandağı’nda cirit atıyorlar. Üstelik bunu yaparlarken hiçbir görevli ve yetkilinin haberi yok. Çevre halkının da haberi yok. Hiç kimseye haber verilmeden ormanlar katledilmiş bir durumdadır. On metre genişliğinde yollar açılmış. Anazon denilen maden şirketine sesleniyorum; Bu kadar büyük yollar açarak otoban mı yapacaksınız? Ne yapmayı düşünüyorsunuz? Hukuki mücadelemiz başlamıştır, devam edecektir.”
“ŞİRKET HENÜZ RUHSATLANDIRMA AŞAMASINA GELMEDİ”
İl Özel İdaresi Genel Sekteri Osman Ziya Bilim, konu hakkında yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Ruhsat ve denetim birimimizle irtibata geçtim. Şu anda bize herhangi bir şekilde çalışma için yapılmış bir müracaat yoktur. Malum olduğu üzere madenciler ilgili genel müdürlükten arama ruhsatlarını alıyorlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzden de ÇED raporunu alıyorlar. Bu rapora istinaden şu anda orada gerekeli araştırmalar yapılıyor. Eğer orada istedikleri miktarda rezerv bulabilirler ise ondan sonra ruhsatlanma aşamasına geçecek. İdaremize bu konuda gelmiş herhangi bir talep, başvuru bulunmamaktadır. Konunun çevreye etkisi noktasında da İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz bunun takibini yapacaktır.”