Tarım Bakanlığı Afyonkarahisar’daki Su Verimliliği Çalışmalarını Tüm Türkiye’ye Yaygınlaştıracak

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başkanlığında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Ulusal Su Kurulunun üçüncü toplantısına katıldı.

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ile Diyarbakır ve Trabzon illerinin valilerinin, havza su kurullarında öne çıkan hususlarla ilgili sunumlarını paylaştıkları toplantıda, Afyonkarahisar’da yürütülen çalışmalar takdir gördü. Toplantıda alınan kararla Afyonkarahisar’da yapılan yağmur suyu hasadı, kurakçılık peyzaj uygulamaları ve farkındalık oluşturulması gibi su verimliği çalışmalarına dair iyi uygulamalar valilikler koordinasyonunda diğer illerde örnek uygulama olarak başlatılacak. Ayrıca Ulusal Su Kurulunda alınan kararla, Eber Gölü’nün de dahil olduğu kuraklık riski altındaki 8 gölle ilgili eylem planı hazırlanacak.

Sayın Bakanımıza Teşekkür Ediyorum

KARADUMAN CHP’DEN İSTİFA ETTİ! KARADUMAN CHP’DEN İSTİFA ETTİ!

Yapılan tüm bu çalışmaların Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başkanlığında yapılan Ulusal Su Kurulunun üçüncü toplantısında alınan karar ile örnek iyi uygulama çalışmaları olarak diğer illerde valilikler koordinesinde uygulanacağını söyleyen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, bunun Afyonkarahisar adına mutluluk verici olduğunu söyledi. Suyun her damlasının çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinesinde kamu kurumlarımızın iş birliğinde çok güzel uygulamaları hayata geçirdik.  Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi temiz su kaynaklarına erişim bir "beka" meselesi haline geldi. Bizler de var olan kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak, mevcut kaynaklarımızı korumak ve tasarruf etmek için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye, bu konuda farkındalık oluşturmaya devem edeceğiz. Sayın Bakanımıza destekleri ve çalışmalarımızı diğer 80 ilde uygulanmak üzere örnek uygulama olarak görmesi nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

Çok Sayıda İyi Uygulama Hayata Geçirildi

31 Ocak 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde başlatılan Ulusal su Seferberliği Su Verimliliği çalışmaları kapsamında Afyonkarahisar çok sayıda iyi uygulama örnekleri hayata geçirildi. Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yaklaşık 2 yıllık süreçte kamu kurumları iş birliğinde yağmur suyu hasadı, kurakçıl hibrit peyzaj uygulamaları, içe kullanma suyunda kayıp kaçak kullanımının azaltılması, arıtılmış atıksuların tarımsal sulamada kullanılması, sera sulamasında kullanılan suların yeniden kazanımı, kamu kurumlarında çeşmelere perlatör takılması, su ayak izi hesaplamasına yönelik sms uygulamaları, tuvaletlerde kullanılan rezarvuar alanlarının küçültülmesi uygulamaları, pilot ilçe seçilen İscehisar, Bolvadin, Dazkırı ve Emirdağ ilçelerinde mesken kullanımlarına yönelik perlatör dağıtımları ve camilere su sayacı takılması uygulamaları, su tasarrufuna yönelik kısa film uygulaması ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde okullarda çeşitli eğitimler ve düzenlenen yarışmalar gibi bir çok iyi uygulama ile suyun daha verimli kullanımı için çalışmalar yürütüldü.

Su Kayıp Oranları İndirilecek

Toplantıda konuşan ve Su Verimliliği Seferberliği'ni hem ülke hem de dünya gündemine iletme ve bir sorumluluk hareketine dönüştürme gayretlerinin devam ettiğini kaydeden Bakan Yumaklı, “26 havza su kurulu ve 81 il su kurulu toplantılarını yıl içinde tamamladıklarını, bugün de Afyonkarahisar, Diyarbakır ve Trabzon valilerinin, havza su kurullarında öne çıkan hususlarla ilgili sunumlarını paylaştıklarını aktardı. Kurulun aldığı kararlara ilişkin de bilgi veren Yumaklı, ilk karar olarak, taslak Su Kanunu'na esas teşkil edecek şekilde teknik çalışmaların nihai hale getirilerek bu talebin TBMM'ye arz edilmesi sürecinin başlatılacağını bildirdi.

Belirlenen 8 Göl İçin Eylem Planı Hazırlanacak

Taslak Taşkın Kanunu'na esas teşkil edecek teknik çalışmaların da tamamlanacağını söyleyen Bakan Yumaklı şöyle devam etti: “Fırat-Dicle Havzası'nın iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkilerinin tespit edilmesi ve kuraklıkla mücadele acil önlem planının hazırlanması. Kuraklık riski altındaki göllerimize ilişkin eylem planları hazırlanacak, uygulamaya geçmiş ya da geçecek eylem planları da bir sonraki kurula sunulacak. Bu kararla Eğirdir, Akşehir-Eber, Manyas, İznik, Burdur, Bafa, Beyşehir ve Tuz gölü olmak üzere belirlenmiş 8 gölümüz var, bunlara ilave de olabilir. Belli bir takvim çerçevesinde eylem planı hazırlanması. Su stresi altındaki bir ülke olarak böyle bir kararın kuruldan çıkmış olmasını ülkemiz için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Bakanlıklar, üniversiteler, yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yeşil sahalarda, refüjlerde, peyzaj alanlarında, park ve bahçelerde kurakçıl peyzaj uygulamaları, gece sulaması ve arıtılmış atık suların yeniden kullanılmasını içeren Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber'inin uygulanması. Çok su tüketen peyzaj uygulamaları yerine, az su tüketen kurakçıl peyzajlara geçilecek, böylece yüzde 80'e varan oranlarda su tasarrufu sağlanacak."