BAŞKAN ÖZTAŞKIN, "ŞUHUT'U HEM TÜRKİYE'YE HEM DE DÜNYAYA TANITACAĞIZ"

Şuhut'ta önceliklerinin üretim ve istihdam olduğunu belirten Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, '"Şuhut'u Hem Türkiye'ye Hem De Dünyaya Tanıtacağız, Otogar ve Toptancı Hali projelerimiz hazır. Tanıtıma da önem vereceğiz. Su sıkıntısını gidermek için çalışıyoruz, ' dedi.

Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, ilçede mutlaka istihdam oluşturup, hayvancılığın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Önceliklerinin toptancı hali ve otogar kurmak olduğunu belirten Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, Bengü Türk TV'de yayınlanan "Yerel Yönetimler" programında Selvi Kahraman'ın konuğu oldu. Özaşkın, Şuhut İlçesinde yerel yönetim olarak yürüttükleri çalışmaların yanı sıra ilçenin tarihi ve coğrafi özelliklerini detaylarıyla anlattı.

"ŞUHUT'UN KÖYLERİYLE BİRLİKTE NÜFUSU 40 BİNDİR"

Şuhut İlçesinin kültürü ve doğasından bilgiler vererek konuşmasına başlayan Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, Şuhut'un Afyonkarahisar'ın doğu istikametinde köyleriyle birlikte 40 bin nüfuslu bir ilçe olduğunu belirterek, "Konya istikametine giderken 30 kilometre sağda kalan ilçemiz dağlarla çevrili güzel, şirin bir ilçedir. Malum olduğu üzere 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerine MHP Genel Başkanı Bilge Liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli'nin bizi aday göstermesi, Afyonkarahisar MHP Milletvekilimiz Sayın Mehmet Taytak ve MHP Afyonkarahisar İl Başkanımız Sayın Ahmet Kahveci'nin, Merkez İlçe Başkanımız Sayın İbrahim Danaoğlu'nun, Şuhut İlçe Başkanımız Ali Durmaz'ın, ekibimizin çalışması ve Allah'ın takdiriyle halkımızdan yetkiyi alarak göreve başladık." dedi.

"ŞUHUT TÜRKİYE'NİN EN GÜZELYERLERİNDEN BİRİDİR"

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçim sonucu Şuhut Belediye Başkanı seçildikten sonra Şuhut İlçesinin tanıtılmadığı gerçeğinden hareket ederek işe koyulduğunu belirten Özaşkın, "Bizim Şuhut Belediye yönetimi olarak ilk işimiz Şuhut'u tanıtmak oldu. Göreve gelir gelmez gördük ki Şuhut'un tanıtımı için hiçbir şey yapılmamış. Şuhut İlçemiz Türkiye'nin en güzel yerlerinden birisidir. Dağların yüksekliği 2 bin 300 olup içerisinde en verimli toprakları olan özbeöz bir Türk yurdudur. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı Şuhut İlçemizi görmeye beklediğimizi ifade ediyorum." diye konuştu.

"BÜYÜK ZAFERE ŞUHUT İLÇEMİZDEN İLERLENDİ"

Şuhut İlçesinin kültürel durumunu anlatan Özaşkın, "Şuhut ilçemizin esasen çok büyük kültürel özelliği çok kıymetli bir tarihi vardır. İlçemiz Frigler zamanında 'Sinada' isminde İstanbul'dan sonra Anadolu'daki en büyük şehirdir. Şuhut, büyük bir nüfusa sahip köklü geçmişi tarihi olan bir ilçedir. Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de Şuhut önemli bir yerleşim alanıdır. En kıymetlisi belki de Kurtuluş Savaşımızda Şuhut İlçemizin önemli rolünün olmasıdır. 25 Ağustos 1922 tarihinde 25 Ağustos'u, 26 Ağustos'a bağlayan gecede Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Büyük Taarruz öncesi son toplantıyı yapıp son kararı verdikleri ilçe Şuhut'tur. Hatta bu toplantının gerçekleştirildiği Hacı Veli Konağı günümüzde müze haline gelmiştir. Hacı Veli Konağında Büyük Taarruz öncesinde son savaş planları değerlendirilmiştir. O gece Şuhut İlçemizden 19 kilometre yoldan ilerleyen komutanlarımız, askerlerimiz Kocatepe'ye çıkarak 26 Ağustos sabahı Büyük Taaruza kalkmış, 30 Ağustos tarihinde Büyük Zafer elde ediliş , 9 Eylül'de de düşmanın İzmir'den denize dökülmesiyle Büyük Zaferimiz taçlanmıştır. Bu yönden Şuhut İlçemizin Büyük Zafere gidilen aşamalarda çok büyük kıymeti vardır. Her yıl 25 Ağustos tarihi itibariyle başlayan Zafer Haftası etkinliklerine katılmak ve Büyük Taarruzun başladığı Kocatepe'ye çıkmak, burada ki etkinliklere katılmak üzere ilçemize sayısı 50 binin üzerinde misafirimiz gelmektedir. Her yıl Zafer Haftasında Şuhuttan Çakırözü köyüne kadar 19 kilometrelik yolda düzenlenen Zafer Yürüyüşü ile Kocatepe'ye yürünür. Gece saat 00.00'dan sabah saat 6.00'ya kadar o günün hatırasını yaşatmak, anmak adına Zafer Yürüşü gerçekleştirilir. Şuhutumuz bu yönüyle de tarihi derinliği ve anlamı olan güzel, şirin bir Türk yurdudur." şeklinde konuştu.

"ŞUHUT'U HEM TÜRKİYE'YE HEM DE DÜNYAYA TANITACAĞIZ"

Şuhut İlçesinin tarihi güzelliklerini tanıtım noktasında ulaştıkları aşamayı anlatan Özaşkın, şu ifadelere yer verdi: "Zafer Haftası programı kapsamında törenler resmi bir kimlik kazandı. 25-30 Ağustos tarihleri arasında her yıl idrak ettiğimiz Zafer Haftası kapsamında 25 Ağustos tarihinde Şuhut'ta başlayan törenler devlet  tarafından kabul gördü. Bu törenler devletimiz önderliğinde yapılıyor. Ama bu noktada gerekli tanıtımı yapabildiğimizi söyleyemeyiz. Sadece Ağustos ayının 25'inci gününde bir gün insanlarımız gelerek Zafer Yürüyüşüne katılarak Şuhut'u öğreniyorlar. Şuhut'un kıymetli değerleri olan patatesini, keşkeğini o gün görüyorlar. Ama biz Şuhutumuz için istediğimiz ölçekte bir tanıtımı tam yapamıyoruz. Şuhut'un etrafındaki dağlarıyla, Frigler zamanından kalma 'Bir İnleri' ile, dağı ile, ovası ile, Yılkı Atlarıyla maalesef tanıtımı tam yapamıyoruz. Ama inşallah bundan sonra tanıtım atağı oluşturacak projelerimiz var. Şuhut'u hem Türkiye'ye hem dünyaya tanıtmak için çalışacağız."

"ZAFER HAFTASI BAŞLANGICINDA BİR HAFTALIK FESTİVAL PLANLIYORUZ"

25 Ağustos'taki Zafer Haftası programının başlangıcı ile yürütülen etkinliklerin Şuhut İlçesinin tanıtımı için yeterli olmadığını belirten Özaşkın, şöyle konuştu: "İnşallah biz bunu önümüzdeki sene için 3 günlük bir program şeklinde planlayacağız. Hatta bu tanıtım etkinliğini de bir hafta süreli bir festival haline çevirmeyi planlıyoruz. Bu tarihi güne en iyi şekide anlatmak istiyoruz. Cumhuriyetimizin kazanıldığı topraklarda en önemli anların geçtiği yer Şuhut'tur. Tarihi kısmının yanı sıra Şuhut İlçemizin coğrafi kısmını da turistik güzel yerlerini de göstermek istiyoruz. Gerçekten Şuhutumuzun dağlarında Yılkı Atları var. 2400 metre çevresinde Sultandağları ile Kumalar dağları var. Kocatepe dağları ve içerisinde ovaları var. Bu ovalarda hakikaten yetiştirilen güzel ürünleriyle var olan Şuhut'ta en güzel patates yetiştiriliyor. Şuhut patatesi tescilli patatestir, ismi Şuhut Patatesi'dir, bir yıl dayanır, son derece de lezzetli bir patatestir. Keşkeğimiz meşhudur hatta 24 saat açık Keşkek Evimiz var.  Keşkek Türkiye'nin her yerinde bilinen bir Türk yemeğidir. Ama en lezzetlisi, en güzeli Şuhut ilçesindedir. Bizim yerel yönetim olarak bu değerlerimizi tanıtmamız gerekiyor. Tekraren Türkiye'deki tüm kardeşlerimizi bu lezzetleri tatmaya, tarihi değerlerimizi görmeye Şuhut'a davet ediyorum. Şuhut ilçemize geldiklerinde öz be öz bir Türk memleketinde Türk kültürünü görecekler. İnancıyla, fikriyle, zikriyle, yaşam tarzı ile bu net şekilde görülecektir. Şuhut Belediye yönetimi olarak biz tanıtım çalışmalarına başladık. Bundan sonra inşallah partimizin ve devletimizin de desteğiyle Şuhut'un tanıtımı için elimizden geleni yapacağız."

"EN İYİ PATATES VE TAZE FASULYE ŞUHUT'TA YETİŞTİRİLİYOR"

FUTBOLUN YILDIZLARINA ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ FUTBOLUN YILDIZLARINA ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

Şuhut İlçesine dair çalışmalarından ve vatandaşın yerel yönetim olarak kendilerinden beklentilerini dile getiren Özaşkın, şunları söyledi: "Bilindiği üzere ekonomik sıkıntılar nedeniyle devletimiz kamuda bir takım tasarruf tedbirleri aldı. Şuhut'ta insanlarımız ağırlıklı olarak hayvancılık ve çiftçilik üzerine uğraşı içerisindedir. Maalesef Şuhut göç veriyor. Şuhut Belediyemizle birlikte 36 köyümüz var. Köylerimizle birlikte 63 bin olan nüfus oranımız bugün 40 binlere kadar geriledi, köylerimiz boşaldı. Bunun birinci sebebi hayvancılıkla ilgilidir. Özellikle köylerde çok sayıda küçükbaş hayvan yetiştirilirdi. Günümüzde hayvan piyasası belli bir süre içerisinde değerini kaybettiğinden insanlarımız göç etmek zorunda kaldı. Çiftçilik kısmında da maalesef planlı bir ekim yapılamıyor. Türkiye'nin inanın en iyi patatesi Şuhut'ta ama patates tarladan 3,5 TL'ye, 4,5 TL'ye gitti. Bu inanılmaz bir durumdur, zararın zararı anlamına gelmektedir.Toplanmaması daha iyidir. En iyi taze fasulye Şuhut'ta yetişiyor. Toplayıcı işçilerin 1 kilogram fasulyeye maliyeti 10 TL iken 7-8 TL hatta 5 TL'ye fasulye sattılar."

"KOOPERATİFLEŞMEYE, HALE VE PLANLI EKİME İHTİYAÇ VAR"

Şuhut ilçesinde en güzel patates ve taze fasulyenin üretilmesine rağmen kooperatifleşme ve Sebze Meyve Hali olmama sıkıntısı yaşandığını aktaran Özaşkın, şunları kaydetti: "En güzel şekilde yetiştirilen patatesi ve taze fasulyeyi en güzel şekilde satabilmek için kooperatifleşmeye ve acilen Sebze Meyve Hali kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ama planlı şekilde ekim yapılması gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu yıl her tarafa fasulye ekildi. Aynı şekilde patates içinde bu durum geçerlidir. Devletin bu konuya el atması gerekiyor. Nerede neyin ekileceğinin planlı olması zorunludur. Sebze Meyve Halinin kurulması gerek pazarlama anlamında gerekse planlı doğru ekim anlamında çiftçimize tam destek vermemiz lazımdır. Tüm bunların yerel yönetim olarak bizim projemizde var. Halkımızın yanındayız bizler göreve bunun için seçildik. İnsanlarımızın çektikleri sıkıntıları bizlerde yani hep beraber bu sıkıntıları çekiyoruz. İnşallah önümüzdeki senelerde devletimizle beraber bu çalışmaları yaparak çiftçimizin, halkımızın yüzünü güldürmeye çalışacağız."

"GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN İSTİHDAM OLUŞTURMAK VE HAYVANCILIĞI GELİŞTİRECEĞİZ"

Gençleri Şuhut'ta tutabilmek ve göçü önleyebilmek için yapmayı planladıklarını aktaran Özaşkın, sözlerine şöyle devam etti: "Şuhut Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) daha yeni. 31 Mart seçimi sonrası Kaymakamımız Sayın İzzet Cem Eser ile birlikte OSB yönetimindeyiz. OSB'ye teşvik doğrultusunda yatırımcı işadamlarını davet ediyoruz. Yatırımlarla ilgili işadamlarımızla önümüzdeki günlerde bir programda buluşmayı planlıyoruz. Hem yöresel keşkek ikramımızla OSB'yi tanıtacağız. Şuhut OSB'de şu anda 30 civarında işletmemiz, fabrikamız vardır. Yılbaşından sonra 10 açılışla bu rakam 40'a ulaşacak. Tanıtım çalışmalarına başladık. Sermayederleri, işadamlarını Şuhut OSB'de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Şuhut OSB son derece avantajlıdır. Şu anda 1 milyon 300 bin kilometrekare daha yeni yer ilave edildi. Şuhut OSB'de alan genişledi. Bazı yatırımcılar 10 bin metrekare gibiküçük yer isterken bazıları da yüz bin metrekarelik yer istiyor. Büyük ve küçük yer talebinde bulunanlar için şu anda Şuhut OSB'de yerlerimiz mevcuttur. Gerekli izinler bakanlıktan çıktı. Biz Şuhut OSB'yi büyütüp burada bir sistem oluşturamazsak gençlerimizin ilçemizden gitmesi normaldir. Geçtiğimiz günlerde İlyaslı Köyümüzde bir cenaze törenine katıldım. Çok güzel olan İlyaslı Köyümüz en çok göçü veren yerlerden biridir. Köyde şunu gördüm; İyi ki göç etmişler dedim. Köy boşalmış ama zaten köyde düz arazi yok. Hayvancılığın durumu malumdur. İnsanlarımızın temel geçim kaynakları çitçilik ve hayvancılıktır. Bizim mutlaka istihdam oluşturarak gençlerimizi doğup büyüdükleri yerde tutmamız gerekiyor. Bir de hayvancılığın mutlaka teşvik edilmesi gerekiyor. Eskiden Belediye olan Balçıkhisar Köyümüzde 1960'lı yıllarda en az yüz bin koyun vardı. Bu sayı 1985 yılında 60 bindi. Şu anda ise 2-3 civarında koyun varlığı var. İnsanlar köylerinden gidiyorlar ve şu anda çobanlık yapacak kişi yok. Mutlaka belediye olarak devletimizle beraber bu işe dur dememiz geekiyor. İnsanlarımızı köylerimizde tutmamız lazımdır. Bu noktada Sayın Kaymakamımızlabirşeyler yapmaya çalışıyoruz. Kaymakamımız Sayın İzzet Cem Eser sağ olsun çok çalışkan. İyi anlaşıyoruz."

"EN TEMİZ SUYU YAKINDA ŞUHUT HALKI İÇECEK"

Şuhut için iki büyük projesinden bir tanesi olan otogar projesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını ve düğmeye basılacağını söyleyen Özaşkın, sözlerini şöyle tamamladı: "Otogar projemiz hazır sadece sermaye arayışındayız. Sebze Mevye Hali yapım projemiz ve otogar projemiz ilçemiz için hayati önem taşıyan iki projemizdir. Bunları zamana bıraktık ama şu anda projelerimiz hazır durumdadır. Halkımızın yaşamını kolaylaştırmak için yaptığımız işler vardır. Bunladan bir tanesi de su ile ilgilidir. Bilindiği üzere geçtiğimiz yaz döneminde tüm Türkiye'de kuraklık yaşandı. Su sıkıntı oldu. Bizim üç kuyumuz vardı arızalandılar. Üç kuyumuzun tamirini yaptık. Şimdi Devlet Su İşleri'nce (DSİ) yapılan üç kuyuyu daha devraldık. Bu kuyularla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu kuyularımızı da içme suyu şebekesine bağladıktan sonra aktif olarak toplam 6 kuyumuz faaliyette olacak. Muhtemelen bu 6 ay sonra tamamen biter ve böylece su problemi kalmaz. Bu noktada emeği geçen herkese geçmişte görev yapan Belediye Başkanlarına, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'na teşekkür ediyorum. En önemlisi Şuhut İlçemizin Taşören Köyünde bir içmesuyu için bir baraj bitirilmek üzeredir. İşletmeye alındığında Türkiye'de en temiz içme suyunu inşallah Şuhut halkımız içecek. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."